Sport

Nyolcéves, magyar kislány az új sakkzseni

Gaál Zsóka még "alig éri fel az asztalt", de már látszik, szép jövő előtt áll.

Novemberben a görögországi Porto Carrasban rendezték a korcsoportos sakkvilágbajnokságot, ahol remekeltek a magyarok. A nyolcéves Gaál Zsóka a chess.hu beszámolója szerint fantasztikus hajrát produkálva utolsó öt játszmáját megnyerve, kilenc ponttal végzett holtversenyben az első helyen.

Végül a vietnami riválisa azért előzte meg, mert az utolsó fordulóban szerencsés módon nyert meg egy vesztett állást, és a javított Buchholz-számítás neki kedvezett.

A legtehetségesebb, egyesek szerint Polgár Judit örökébe léphető ajkai sakkozólány magántanuló. Mert naponta 5–6 órát sakkozik. Ennek ellenére szülei hetente kétszer-háromszor iskolába küldik, hogy megfelelő legyen a közösségi szocializációja.

“Rendszeresen beviszem a kupáimat megmutatni az osztálytársaimnak. Az egyik barátnőm meg is kért, hogy tanítsam meg sakkozni”

– mesélte a borsonline.hu kérdésére Zsóka.

A magyar női sakkozás új reménységét ünnepélyes keretek között köszöntötték a sportág legendái. Egy sakkbábuval díszített tortával várta haza a szövetség és többek közt Polgár Judit, Lékó Péter és Rapport Ri­chárd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik