Sport

Horvátország új taktikával próbálja meglepni a magyar kéziválogatottat

Péntek délután 18.15-kor Horvátország ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a magyar női kézilabda-válogatott.

A horvátok rengeteg problémával küszködtek a felkészülés során, Nenad Sostaric szövetségi kapitány el is panaszolta, hogy a legutóbbi mérkőzésen, a tavaly szeptemberben lejátszott Törökország elleni Eb-selejtezőhöz képest legalább hat olyan játékosa van, akire most is számítana, de különböző okok miatt nem áll rendelkezésre.

Kapcsolódó

A horvátok eddig tíz Eb-n vettek részt, a lejátszott 46 mérkőzés közül 19-szer nyertek, 27-szer kikaptak. A legjobb szereplésük még mindig az 1994-es első Európa-bajnoksághoz köthető, amikor az ötödik helyen végeztek.

Az elmúlt két kiírásban minden meccsüket elveszítve az utolsó helyen zártak, így 2014 óta nem győztek, akkor Hollandiát verték 31-27-re.

A magyarokkal eddig 27-szer találkoztak, a mérleg egy döntetlen, 17 magyar és 9 horvát siker.

Érdekesség, hogy az Eb-ken Horvátország mérlege jobb, hiszen 1996-os csoportmérkőzésen 24-19-re, a 2012-es csoportban pedig 28-27-re győzött. A legutóbbi, szintén Európa-bajnoki csoportkörben lejátszott mérkőzésen, 2018-ban azonban már a magyar csapat győzött 24-18-ra.

„Négy évig játszottam Magyarországon, remélem, hogy ez segít ezen a meccsen” – idézte az Index.hr portál Camila Micijevicet, a Metz 26 éves balátlövőjét, aki 2016 és 2020 között a Dunaújváros kézilabdázója volt.

Nagyon jól tudjuk, milyen ellenfelek várnak ránk, és egyetlen meccs sem lesz könnyű. Pénteken megpróbáljuk meglepni a magyarokat, néhány új taktikai változtatással is készültünk, amit majd a hollandok és a szerbek ellen is kipróbálunk.

Ami fontos, hogy nem szabad hibáznunk a védekezésben, mert akkor a magyarok könnyű gólokkal büntetnek. Reméljük, hogy támadásban sikeresek leszünk, mert a korábbi versenyeken ezzel voltak problémáink” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Vajon meg lehet úszni a kézilabda-Eb-t káosz nélkül?
Kulcsfontosságú tornát csinált a női Európa-bajnokságból a koronavírus.

Nenad Sostaric úgy fogalmazott, mindent megtesznek a továbbjutás érdekében.

„Szeretnénk sokkal jobban játszani, mint a legutóbbi Eb-n, ahol féltünk és ennek megfizettük az árát. Megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást, ehhez legalább egy győzelmet kell aratnunk, ami igazi ösztönzés lenne a jövőre nézve.

A célt még akkor tűztük ki, amikor teljes kerettel rendelkeztünk, de ennek ellenére nem mondunk le róla. A legfontosabb, hogy a lányok higgyenek önmagukban

– idézte a kapitányt a Glas Slavonije.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik