Sport

Az idei versenyt is bukta a Tour de France legpechesebb bringása

Nans Peters nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, amelyen a brit Adam Yates megtartotta a sárga trikót.

A Cazeres-sur-Garonne és Loudenvielle közötti 141 kilométeres etapon három emelkedő, köztük egy kiemelt kategóriás hegy, a Port de Balés, és az első kategóriás, a Col de Peyresourde megmászása várt a mezőnyre, amely a pénteki igen magas iramú szakasz után korán elengedett egy 13 fős szökést. Az élbolyban nem tekert az összetett élcsoportjára veszélyes bringás, így 14 perces előnyt dolgozott ki a mezőny előtt.

A Port de Balés-n szétszakadt az élcsoport, a francia Peters (AG2R La Mondiale) elsősorban kiváló lejtmeneteivel leszakította a többieket, így a Giro d’Italián aratott tavalyi győzelme után a francia háromhetesen is nyert etapot. Az összetettért harcolók 6:40 perc lemaradással értek célba, hozzájuk képest a pénteki szakaszon befújó oldalszél miatt összeszedett hátrányából a szlovén Tadej Pogacar mintegy 40 másodpercet dolgozott le.

Contador: Öngyilkosságot követ el az a bringás, aki ma nem tisztán versenyez
Néha eszembe jut, milyen lenne visszatérni, de már csak lerontanám a renomémat – nyilatkozta lapunknak a versenyzőből főnökké vált kétszeres Tour de France- és Giro d' Italia-, valamint háromszoros Vuelta-győztes kerékpáros, Alberto Contador.

A szakasz krónikájához hozzátartozik, hogy a friss Európa-bajnok, az olasz Giacomo Nizzolo térdsérülés miatt feladta a viadalt, míg az előzetesen az összetett esélyesek közé sorolt Thibaut Pinot hátfájdalmak miatt szakadt le a favoritok csoportjától, és jelentős hátrányba került. A 30 esztendős francia kerékpáros – aki a Tour első szakaszán sokakhoz hasonlóan bukott – nyolcadszor indult el hazája háromhetes viadalán, amelyet eddig négyszer kényszerült feladni.

8. szakasz, Cazeres-sur-Garonne – Loudenvielle, 141 km:

1. Nans Peters (francia, AG2R La Mondiale) 4:02:12 óra
2. Toms Skujins (lett, Trek-Segafredo) 47 másodperc hátrány
3. Carlos Verona (spanyol, Movistar) azonos idővel

 

Az összetett élcsoportja:
1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 34:44:52 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 másodperc hátrány
3. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 9 mp h.

 

A mezőnyre vasárnap a Pau és Laruns közötti 153 kilométeres etap vár. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Kiemelt kép: Marco Bertorello / AFP / POOL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik