Sport koronavírus

Milliárdokat vont el a kormány a magyar élsporttól

A koronavírus-világjárvány és annak gazdasági hatása nem hagyta érintetlenül a magyar sportot, így a tizenhat kiemelt olimpiai sportág 5,7 milliárdos elvonással kalkulálhat.

Mekkora forrástól estek el az olimpiai sportágak?

Hogy megtudjuk, hozott-e, és ha igen, milyen pénzügyi megszorításokat az EMMI, hétfőn az alábbi kérdésekkel fordultunk az sportért felelős szakállamtitkárságához:

  • A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásai miatt csökkentette-e az EMMI a 16 kiemelt olimpiai sportág állami támogatását?
  • Ha csökkentette, mikortól, mely tételeit – kiemelt sportág fejlesztés (KSF), infrastrukturális támogatás, stb. – milyen mértékben?

A válasz gyorsan megérkezett:

A sport – mint a gazdaság minden ágazata – kivette a részét a járványügyi intézkedésekből. A veszélyhelyzetre való tekintettel, az elmaradó egyes feladatokra (különösen külföldi edzőtáborok szervezése, nemzetközi versenyek átütemezése stb.) figyelemmel a kiemelt sportágak 2020. évi sportágfejlesztési feladatainak finanszírozásához az eredetileg megállapított támogatáshoz képest 20 százalékkal csökkentett mértékű támogatást biztosítottunk. A csökkentésről a kiemelt sportágakat 2020. április 20-án értesítettük. A kiemelt sportágak 2020. évi sportlétesítmény-fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására rendelkezésre álló forrás közel a felére csökkent.

Az állam a KSF-re összesen 8,49 milliárd forintot biztosított 2019-ben . Nagyságrendileg 2017-ben és 2018-ban is ekkora összeget osztottak szét a kiemelt olimpiai sportágaink között. Ebből következően az idén is ekkora keretösszeggel számoltak a szövetségek az év elején, de a kormányhatározat következtében végül mintegy 6,8 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

A 1,7 milliárd forint elvonásnak köszönhetően a legnagyobb és legeredményesebb olimpiai sportágaink közül

  • az úszás 1 milliárd 328 millió forint helyett 1,062 milliárd,
  • a kajak 920 millió helyett 728,
  • a birkózás 775 millió helyett 620,
  • az atlétika 760 millió helyett 608,
  • a vívás és a korcsolya 650 millió helyett 520,
  • az öttusa 580 millió helyett 464 millió forintot költhet sportágfejlesztésre.
Szoboszlai Dominik: Azt hittem, király vagyok és az edző a hülye, holott nyilván én voltam az
Azon kevés magyar futballista egyike, aki reális eséllyel vetheti meg a lábát valamelyik európai topbajnokság topklubjának kezdő tizenegyében. Nagyinterjú a Red Bull Salzburg 19 éves játékmesterével.

A szakállamtitkárságnál rákérdeztünk arra is, 2020-ban mekkora volt a kiemelt sportágak sportlétesítmény-fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására rendelkezésre álló alapforrás, azaz mekkora összeg csökkent közel a felére. A minisztérium válaszából kiderült eredetileg 7,980 milliárd forint állt rendelkezésre, ez feleződött meg.

Azaz az idén összesen 5,7 milliárd forinttal rövidült meg a 16 kiemelt olimpiai sportág költségvetése. 

Ugyanakkor nem csökkent a legérzékenyebb terület támgogatása, azaz nem nyúltak a személyi jellegű kifizetésekhez: a sportolói ösztöndíjakhoz, az állami kiemelt edzők béréhez és így tovább.

Hogyan vélekednek minderről a legeredményesebb olimpiai szövetségek?

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség hétvégi nyilatkozatában úgy fogalmazott: „A világjárvány elleni védekezés miatt közel 300 millió forintot vontak el a magyar úszósporttól (ezt látjuk a fenti összesítésben – a szerk.), és ezt az infrastrukturális beruházásokhoz kötődően további, akár az 500 milliós összeget is elérő elvonás követi. Ez leginkább az utánpótlást érinti, ami pedig az alapja és a bázisa lehet a 2027-es budapesti világbajnokságnak.”

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke amondó, a 20 százalékos csökkentés teljesen normális, nem is üt rést a szövetség és a klubok költségvetésén, mivel versenyek, edzőtáborok maradtak el, így a kiadások is csökkentek.

Az idei infrastrukturális beruházások többsége halasztható, a tavaly elkezdett, folyamatban lévő fontosabbakra pedig megmaradt a forrás és elegendőnek kell lennie a befejezésre. A nagyobb problémát nem is ez, hanem az ezzel párhuzamosan és nem egységesen történő önkormányzati támogatások jelentős csökkenése okozza az egyesületeinknek

–  válaszolta kérdésünkre a szövetség elnöke.

Dr. Tamás Henrietta, a Magyar Vívószövetség főtitkára a 24.hu megkeresésére úgy reagált,  a szövetség a 2019-es évhez hasonló nagyságrendű támogatással számolt 2020-ra is.

„A kormányhatározat következtében szövetségünket is érintette a valamivel több mint 20 százalékos csökkentés. Idén a szerződésben foglaltak szerinti részkiutalások határidőre pontosan megérkeztek a szövetségbe. A létesítmény-fejlesztési beruházásoknál – a korábbi támogatási összegeket figyelembe véve – körülbelül 50 százalékos a csökkenés. A támogatást a folyamatban lévő beruházásokra fordítjuk” – válaszolta a főtitkárasszony. Hozzátette, az MVSZ a forráselvonást szakmai programok átütemezésével, továbbá szigorú és takarékos költségvetési fegyelem betartásával igyekszik kezelni, jelenlegi állás szerint a megvonás ellenére a 2020. évi terveket meg tudják valósítani.

Kiemelt kép: Kovács Tamás /MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.