Sport

Szilágyi Liliána: Nem értettem, Shane úszói hogyan tudnak nevetni edzés közben

Úgy tűnik, az itthon egyaránt különcnek elkönyvelt Shane Tusup és Szilágyi Liliána megtalálta a közös hangot egymással, az edző és az úszónő arra készül, hogy nagy eredményeket érjenek el együtt.

Tusup, Hosszú Katinka exférje, egyben korábbi edzője azt mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban, hogy számukra hatalmas lehetőség, hogy jövő nyárra halasztották a tokiói olimpiát. A páros ízekre szedte Szilágyi úszását, és az úszónő számára sokat jelent, hogy Tusup mindent elmagyaráz neki.

„Kiskorom óta igényeltem a válaszokat – az élet minden területén. Szeretem tudni, mi miért van, Shane pedig nagyon jól elmagyaráz mindent. Bármikor és bármiről kérdezem, válaszol, mégpedig úgy, hogy egyben rá is vezet a megoldásra. Elmondja azt is, mit kell éreznem a vízben, de ez persze nem feltétlenül megy elsőre” – mondta Szilágyi.

Akit nehéz esetnek, időnként hisztisnek tartottak, és elismerte, a Tusup-féle edzéseken is előfordult, hogy ideges volt és üvöltözött, de ez annak volt köszönhető, hogy nem értette, a régi technikájával hogyan tudott úszni. Bár az amerikai edző rendesen megdolgoztatja tanítványát, a feladatok között rendre mosolyogva diskuráltak egymással.

Sosem értettem, miért kell szomorúnak lennem, miért kell sírnom egy edzés előtt, miért kell átélnem pánikrohamot amiatt, ami rám vár. Előfordult, hogy már előző este ezen stresszeltem, vagy éppen álomba sírtam magam a másnap miatt, és féltem attól, hogy képtelen leszek megfelelni az elvárásoknak. Nem élveztem, egyszerűen nem éreztem magam jól abban a közegben. Régóta figyelem Shane-t, voltunk közös edzőtáborban is, és nem értettem, hogy a tanítványai hogyan tudnak nevetni edzés közben, miközben sokkal intenzívebben dolgoznak, mint mások. Megdöglöttek, közben meg röhögtek – én meg csak azt kérdezgettem, vajon mi a titkuk, én is ezt akarom!

– hangzott az Eb-ezüstérmes (2016 London, 200 pillangó) Szilágyi vallomása.

Tusup szerint tanítványa rengeteget fejlődött, és neki most az a dolga, hogy elhitesse vele, hogy tehetséges és ezt a felismerést használja is a közös munka során.

„Remekül haladunk, előfordult már többször is, hogy az edzés végén azt mondtam, elég lesz ennyi, de Lilu ellenkezett, hogy ő bizony még többet úszik – erre csak nem fogok nemet mondani. Szoktunk is nevetni azon, amikor Lilu ennek kapcsán megjegyzi: ezt senki sem gondolta volna róla” – nyilatkozta Tusup.

Szilágyi Liliána: El kellett fogadnom, ha ezt kimondom, onnan nincs visszaút
Nem kis bátorságra vallott, amikor a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszó bevallotta, jó ideje bulimiával küzdött. Nagyinterjú a lázadásról, a csokis croissant-ról, az önismeretről és az Instagramra feltöltött képekről.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik