Sport

Aján nélkül a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség irodája sem marad Budapesten

Budapestről Lausanne-ba költözik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) irodája, amelyet a következő tisztújító közgyűlésig Ursula Papandrea vezet.

Súlyemelés: Aján Tamás 20 év után lemondott az elnöki posztról
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke lemondott tisztségéről.

Az insidethegames.biz portál pénteki híre szerint a végrehajtó bizottság meghosszabbította a januárban ideiglenes jelleggel ügyvezető elnökké kinevezett sportvezető megbízatását. Az amerikai Papandrea honfitársával, az Egyesült Államok Súlyemelő Szövetségét vezető, átmenetileg helyettes főigazgató Phil Andrews-zal irányítja majd az IWF-et.

A szövetség irodája pedig a magyar fővárosból a svájci Lausanne-ba költözik.

A végrehajtó bizottság világossá tette, hogy a vezetőségnek napi szinten Lausanne-ban kell dolgoznia, az lesz az igazi központunk

– mondta Papandrea, aki az IWF 115 éves történetének első női vezetője.

Az IWF-et eddig irányító Aján Tamás a múlt héten mondott le az elnöki tisztségről, vagy ahogy ő fogalmazott, visszalépett. 1976 és 2000 között az IWF főtitkári posztját töltötte be, az elmúlt húsz évben pedig elnökként vezette a szövetséget – idén januárban aztán maga kérte tevékenységének felfüggesztését, miután a német ARD televízió egy dokumentumműsorában pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. A felfüggesztését azért kérte, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát.

A 81 éves magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait.

Visszavonulását a tokiói olimpia halasztásával indokolta, miután már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, s mivel a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet már nem akart várni a távozással.

Kiemelt fotó: Wei Peiquan/Xinhua/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik