Sport

1897 óta először marad el a világ egyik legfontosabb futóversenye

Elmarad az idei Boston Marathon, amelyet 1897 óta először kellett törölni.

A világ egyik legjelentősebb futóversenyét eredetileg április 20-án rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt előbb szeptember 14-re halasztották, majd a szervezők csütörtökön bejelentették, hogy idén biztosan nem tartják meg.

A bostoni versenyen több mint 30 ezren szoktak rajthoz állni, őket több mint egymillió ember biztatja, márpedig ez ősszel sem lesz összeegyeztethető a távolságtartási óvintézkedésekkel, írja az MTI.

Az első versenyt 1897-ben rendezték – 15 futó részvételével -, hogy megemlékezzenek az első modern kori olimpiai játékokról, amelyre egy évvel korábban került sor. Az első világháború miatt 1918-ban némileg változott a lebonyolítás, ugyanis váltóversenyre került sor.

A 2013-es futás félbeszakadt, amikor két bomba robbant a célvonalon, néhány órával a profik beérkezése után, amikor sok szabadidős futó még a pályán volt. A merényletben hárman vesztették életüket.

A maraton évente több mint 200 millió dollár bevételt jelent a városnak, a helyi atlétikai szövetség és a futók pedig alkalmanként mintegy 40 millió dollárt gyűjtenek össze jótékonysági célokra.

A Tokió Marathont márciusban alig több mint kétszáz profi részvételével rendezték, de a bostoni polgármester közölte, ők nem tartanak olyan versenyt, amelyen nem vehetnek részt szabadidős futók.

A szervezők csütörtökön azt mondták, az idei verseny helyett egy virtuális eseményre kerül sor, amelynek résztvevői – miután igazolják, hogy teljesítették a maratoni távot – érmet kapnak.

A jövő évi Boston Marathont április 19-én, a 125. versenyt pedig 2022. április 18-án rendezik.

Kiemelt kép: Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik