Sport

Baleset miatt kórházba került a magyar vívóvilágbajnok

Nem lesz szép 75. születésnapja Marót Péternek, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok kardvívó ugyanis baleset miatt kórházba került, írta a Jochapress.hu portál.

Marót Péter 1945. május 27-én született, a Vasas kardvívója ifjúsági világbajnok volt, az első érmét felnőtt világversenyen az 1970-es ankarai világbajnokságon szerezte: az egyéni 6. hely után csapatban a második helyen végzett Pézsa Tibor, Kalmár János, Meszéna Miklós és Kovács Tamás társaságában.

Egy évvel később Bécsben is a szovjetek mögé szorultak csapatban, majd az 1972-es olimpián a harmadik lett a (Bakonyi Péter, Gerevich Pál, Kovács, Marót, Pézsa összetételű) csapat. Marót egyéniben nagyszerű teljesítménnyel a szovjet Viktor Szigyak mögött a második lett, a Népsport szeptember 2-án azt írta róla:

„Technikája bámulatos. De gyakran egy-egy látványos megoldásért csörtéket veszít el … Talán emiatt is tartott legalább három-négy évig, amíg megkapta az őt megillető helyet a válogatott csapatban. Első felnőtt világbajnokságán, két évvel ezelőtt Ankarában, hatodik lett az egyéniben, s csapatban akkor is és tavaly, Bécsben is, ezüstöt nyert. A múlt év szép siker- sorozata — győzelem a szocialista országok versenyén, s a Hungária Kupán — érett versenyzővé avatta. Az idén nyerte első egyéni magyar bajnokságát, s ezúttal második lett a Hungária Kupán.

Érett versenyző tehát, s ez most, müncheni ezüstérmével csak további megerősítést nyert…

Népsport, 1972. szeptember 2. (Forrás: Arcanum.hu)

1973-ban, Göteborgban aztán kijött a lépés: 8-8-as eredménnyel, de jobb találataránnyal – 1966 óta először – újra Magyarország lett a világbajnok, ezúttal Hammang Ferenc, Gerevich Pál, Marót Péter, Kovács Attila, Kovács Tamás összetételben.

Az 1974-es grenoblei csapat csupán a 4. helyen zárt vb-n, 1975-ben a magyar fővárosban azonban Marót kétszer is dobogóra állhatott: egyéniben a 3., csapatban pedig Gedővári Imrével, Gerevich Pállal és Kovács Tamással a második lett. Ezek voltak az utolsó világversenyen szerzett érmei, az 1976-os montreali olimpián egyéniben 18., csapatban 4. lett.

1980-ban jelentette be a visszavonulását.

Egy balul sikerült vállalkozás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így az utóbbi években már az olimpiai életjáradékát sem kapta. Több agyvérzést is kapott, legutóbb 2016-ban is ilyen apropóból írtunk róla.

Kiemelt fotó: A Hammang Ferenc, Gerevich Pál, Marót Péter, Kovács Attila, Kovács Tamás összetételű világbajnok kardcsapat Göteborgból  (Forrás: Magyar Ifjúság, 1973. július 13. – Arcanum.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik