Sport

Magyar fejlesztésű lézereszköz segíti a sportolóinkat

Íme egy, az 1960-as évekbe visszanyúló, apákról fiúkra szálló sikertörténet, amelynek sokat köszönhetnek élsportolóink, többek közt Liu Shaolin Sándor, Dr. Kiss Gergely, vagy éppen Kovács Sarolta is. De a Safe Laser nem csak olimpikonok egészségét szolgálja. Az eszköz abban különleges, hogy a kezelésekhez nem szükséges egészségügyi intézménybe látogatni, mert akár otthon, saját kezűleg is bárki, kockázatmentesen használhatja.

Egy kis lézertörténelem

Dr. Mester Endre sebészprofesszorként kísérletezett először Magyarországon az orvosi lézer addigi gyakorlattól eltérő, más területeken történő alkalmazásával. 1965-ben induló kutatásai alatt arra jött rá, hogy az addig a műtéteknél, a szike helyett vágásra használt rendkívül veszélyes lézer alacsony dózisban sebgyógyításra is alkalmas. Később azt is felismerte, hogy az általa felfedezett lágylézer más ízületi gyógyulási folyamatokat is serkent, a további kísérletek arra is rámutattak, hogy mindezek mellett fájdalomcsillapító hatása is van és a vérkeringést is javítja. Dr. Mester Endre összefoglaló néven biostimulációnak nevezte el a lágylézerrel végrehajtott gyógyellátást.

Szintén a hatvanas évektől, vele párhuzamosan Dr. Rózsa Károly fizikusként, a Központi Fizikai Kutató Intézetben szentelte szinte egész életét a lézerkutatásnak. A Magyar Tudományos Akadémia doktorának 2010 magasságában sikerült egy olyan technológiát, optikai lencserendszert előállítania, amellyel a lézer párhuzamos, szemre veszélyes fénysugarát oly módon alakította át, hogy az a szemre teljesen veszélytelenné vált. Az első sikeres polarizált-fényű lámpás gyógyító kezelést is ő hajtotta végre Dr. Csizmadia Katalin felügyelete mellett.

Rózsa Károly fizikus

A találmányának hála megszűnt az a probléma is, hogy a lézert addig csak szigorúan ellenőrzött, kórházi környezetben lehetett gyógyításra használni. A Rózsa Károly által Safe Laser névre keresztelt orvostechnikai eszközzel ugyanis otthon, védőszemüveg nélkül is biztonságosan, fájdalommentesen gyógyulhat bárki, miközben a kezelés kombinálható bármilyen más gyógyszeres és eszközös terápiával.

A két magyar tudós munkásságát fiai viszik tovább

„Az egyik életcélom, hogy édesapám kutatói munkásságához méltó módon képviseljem, és továbbfejlesszem a Safe Laser Technológiát. Büszke vagyok rá, hogy neki sikerült úgy megszelídítenie a lézert, hogy elérhetővé tette a biztonságos, egyszerű otthoni használatra. Munkája gyümölcseként, ma már több tízezer magyar ember használja otthon a gyógyuláshoz, a fájdalomcsillapításhoz a készülékeket” – mondta a 24.hu megkeresésére Rózsa Károly fia, Rózsa Tamás, aki a lézerekre specializálódott villamosmérnökként koordinálja a hazai kutatásokat, fejlesztéseket. Hozzátette:

Még csak az út elején járunk, de a cél az, hogy minden magyar család házipatikájában ott legyen ez az eszköz. Ennek érdekében kórházakkal, klinikákkal együttműködve folyamatosan kutatjuk, hogyan fejleszthető tovább a Safe Laser Technológia, milyen területeken használható hatékonyan a gyógyításban.

Kutatásból az elmúlt években akadt szép számmal. Speciel pont Dr. Mester Endre fia, Dr. Mester Ádám – aki 1965-ben, még gimnazista korában találkozott először a lézerrel édesapja révén – ma már radiológusként viszi tovább apja kutatásait. Kísérletei során bebizonyította, a lágylézer használatánál nem annak fizikai hatása érvényesül, hanem sejtszinten, a szervezet ott, ahol arra rászorul ad biólógiai választ, avagy a gyengén működő sejt képes felvenni a lézer serkentő hatását.

A 2010-es évek második felében Dr. Barabás Klára reumatológus több orvostársa és intézet bevonásával bebizonyította, hogy a lágylézer-kezelés bizonyos esetekben képes a sérült porcfelszín ízületi környezetében lévő szöveteket, annak vérellátását annyira javítani, hogy a sérült porcfelszín megfelelő működéséhez szükséges tápanyagellátás, egyben az ízület működése is javul.

Ezeknek a sikeres kutatásoknak az eredményeként készült el nemrég a legerősebb készülékünk, az SL 1800-as, amely 6-8 centiméter mélyen képes behatolni az izomba, és kifejezetten az élsportolók rehabilitációját, regenerálódását képes javítani, felgyorsítani az esetleges sérülések, mozgásszervi műtétek utáni gyógyulást. Ha hozzá tudunk járulni a magyar sportolók sikeresebb szerepléséhez, mert egy olyan orvostechnikai eszközt adunk a kezükbe, amivel a versenytársak előtt járunk, már nem dolgoztunk hiába

– mesélte Rózsa Tamás.

Hogyan és mire használható a lézer?

Ma már természetesen különböző lágylézer márkák, technológiák vannak kereskedelmi forgalomban, ezek között számos olyan is, amelyik orvostechnikai engedéllyel nem rendelkezik. Érdemes tehát olyat keresni, amelyek megfelelő engedélyekkel bírnak és azokat összehasonlítani vásárlást megelőzően, figyelembe véve a panaszt, az eszköz teljesítményét és persze az árát.

„Sportolóknál például részleges és teljes izom-, vagy szalagszakadások, porc és ízületi sérülések kezelésére hatásos. Ami jelentős tapasztalat, hogy az első pár használat után fájdalommentessé válik a páciens. A trauma utáni azonnali alkalmazása esetén 4-5 kezelést követően csökkentett ütemben terhelhetővé válik a sportoló” – ezt a gyakorlati megfigyelést már Hrabovszkiné Tünde osztotta meg érdeklődésünkre.

A fizoterápiás szakasszisztens, aki napi és gyakorlati szinten alkalmazza a Safe Lasert, hozzátette:

Szalagszakadások esetén nem kell a páciensnek gipszet viselnie, a lézeres kezeléssel könnyíthetünk, gyorsíthatunk a gyógyítási folyamaton. Teljes szalagszakadásnál a fél éves gyógyulási folyamat megfelelő kezelés és orvosi ellenőrzés mellett akár három hónapra is lerövidíthető. Ráadásul ultrahangos vizsgálattal többször bizonyítottuk, hogy az ízületen belüli hegesedés teljesen felszívódott, nyomtalanul eltűnt. A régebbi vágásoknál és sérüléseknél is fennáll az a tapasztalat, hogy a hegesedések tapinthatóan megszűntek, vagy vékonyabbá váltak.

Nem szükséges a kezelésért kórházba menni

Miklós Edit súlyos sérülése után otthon kezelte magát a Safe Laserrel

Annak, hogy a magyar találmány hatásfoka vetekszik, bizonyos területeken meg is haladja a kórházi eszközökét, többek között Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyarország első téli olimpiai aranyát begyűjtő Liu Shaolin Sándor, a világbajnok öttusázó Kovács Sarolta, de a csúnya síbalesete után felépülő Miklós Edit is bizonyíték.

Kiss a Safe Laser rendszeres, saját kezű, otthoni használatának is köszönhetően tolta ki 42 éves koráig a sportpályafutását. Évek óta tartó folyamatos vállfájdalmát különböző hagyományos kezeléseket próbálták orvosolni, de egyik sem bizonyult elég hatékonynak. A kis, feltölthető elemmel működő, látszólag egy kézilámpára hasonlító eszköz két hónapos használata után azonban megszűntek az olimpiai bajnokot addig úszás, lövés és konditermi gyakorlatok közben gyötrő fájdalmak.

Kovács egy, a világbajnokság előtt négy nappal történt, az indulását jócskán veszélyeztető lovasbalesetet kúrált ki vele, míg Miklós Edit 2018. januári, végül pályafutását derékba törő esése után gyógyult fel az orvosok által vártnál sokkal hamarabb. A rövidpályás gorskorcsolya olimpiai bajnoka pont a phjongcshangi történelmi arany után szedett össze egy olyan sérülést, amely meghiúsítani látszott a következő évi Európa-bajnoki részvételét, de a kezeléseknek hála, Liu Shaolin mégis rajthoz állhatott Dordrechtben, ahol aranyat nyert 1500-on, ezüstöt 1000-en és 500-on, és ezzel az első magyarként lett összetettet is behúzta.

A világon egyelőre csak a magyar sportolók használják az eszközt, amely, ha lesz jövőre Tokióban olimpia, sokat segíthet a felkészülés, de akár a versenyek alatt is.

(Kiemelt kép: Lius Shaolin Sándor kezeli a térdét, fotó safelaser.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik