Sport

60 éves lenne az NSZK-dopping leghíresebb áldozata

Május 4-én lenne 60 éves Birgit Dressel, az NSZK egykori olimpiai 9., Európa-bajnoki 4. helyezett atlétája, aki 26 évesen, gyógyszer-túladagolásból adódó toxikus sokkban vesztette életét.

Dressel 1960. május 4-én született Brémában, első sikereit az ifjúságiak és a juniorok között még magasugróként aratta, de 1982-ben már hétpróbában lett bajnoki bronzérmes. Az 1984-es Los Angeles-i olimpián kilencedik lett hétpróbában, a két évvel későbbi stuttgarti Európa-bajnokságon pedig a 4. helyen végzett.

Sok gyógyszerrel élt, amikor édesanyja ezt a szemére vetette, azt válaszolta:

Ezek mind ártalmatlan gyógyszerek, amelyeket minden sportoló használ.

1987. április 8-án, egy súlylökő edzés után a csípőjénél fájdalmat érzett, amit az orvosa gyógyszerrel kezelt. Sem ő, sem vőlegénye nem árulta el, hogy a nyugatnémet doppingolás atyja, Armin Klümper segítségével az előző hetekben, hónapokban több mint 100 gyógyszert (beleértve az anabolikus szteroidokat is) adott neki és 400 injekciót kapott, írta a Welt.

Így aztán amikor az állapota nem javult, és bekerült a mainzi kórházba, az orvosok újabb nagy dózisú fájdalomcsillapítóval kezelték. Mire észlelték a bajt, már késő volt, a sportoló április 10-án, háromnapnyi pokoli szenvedés után meghalt.

A boncolás során 101 különféle gyógyszer nyomát mutatták ki a szervezetében.

A Dressel-eset a német sport egyik legnagyobb tragédiája és a doppingolás eltitkolásának egyik legfélelmetesebb példája. Ugyan a hatóságok végeztek vizsgálatokat, de tárgyalásig és vádemelésig sohasem jutott el az ügy. Nem is juthatott, ugyanis a 120 oldalas jelentésben az állt, a halálának oka ismeretlen.

Geridel Treutlein, a Heidelbergi Egyetem doppingellenes központjának vezetője azt mondta:

Birgit Dressel halála a doppingolás mementója lehetett volna. Helyette a rendszer és az érintett szereplők képmutatásának emlékművévé vált.

Kiemelt fotó: DPA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik