Sport

Rettegésben tartják az ausztrál olimpiai bajnok családját

Négy éve rettegésben él Mack Horton és családja, a 24 éves olimpiai és világbajnok ausztrál úszót azóta érik inzultusok, hogy a riói olimpián lecsalózta a februárban doppingvétség miatt nyolc évre eltiltott Szun Jangot.

„A csaló úszó úgy ment el mellettem a végén, mintha álltam volna”
Chad Le Clos úgy érzi, neki járna Szung Jang aranyérme, bár ez sem kárpótolná azért, hogy Rióban kikapott.

Horton állítja, Sun megpróbálta provokálni őt, majd lefröcskölte a bemelegítő medencében. Az ausztrál egy újságírónak elmesélte mindezt, hozzátéve, „nem válaszoltam, mert nincs időm doppingcsalókra”.

Ebben a pillanatban változott meg az életünk, itt kezdődött el minden

– mesélte édesapja, Andrew Horton. Másnap – 24 óra alatt – kilencmillió (!) gyalázkodó mailt kapott a család, azt mondta, azóta is kapnak, de már nem is tudják komolyan venni.

A tavalyi vébén Horton (balra) nem állt fel Szun Jang mellé a dobogóra (Fotó: Ed Jones / AFP)

A tavalyi kvangdzsui vizes vébén folytatódott kettejük párviadala, Szun Jang megnyerte a 400 méteres gyorsúszást Horton előtt, aki a dobogóra nem lépett fel az éremátadáskor, és a közös fotózáson is távolabb húzódott a győztestől.

A család majdnem négy éve ostrom alatt él. A házunknál megmérgezték a növényeket, kutyaszart dobtak át a sövény felett, éjszaka a ház körül edényeket és serpenyőket csapkodnak, hogy zavarják őket.

Egy rossz angolsággal beszélő férfi fenyegeti az apát, Andrew Hortont. A tavalyi, dél-koreai világbajnokság után az édesanya, Cheryl Horton rengeteg törött üveget talált a medence alján” – írta a hétvégén az Australian Weekend Magazine.

A család állandó kapcsolatban áll az ausztrál hatóságokkal és a külügyminisztériummal, mert folyamatosan érkeznek a halálos fenyegetések, de a számítógépeiket is rendszeresen feltörik.

„A leginkább attól félek, mi történik a családommal. Hogy őszinte legyek, nem sokat tudtam a történtekről, mert a szüleim próbáltak megvédeni” – nyilatkozta Mack Horton.

Kiemelt fotó: MANAN VATSYAYANA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik