Sport

Kim Rasmussen beperli a kéziszövetséget

Kim Rasmussen, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya beperli a Magyar Kézilabda Szövetséget (MKSZ). A dán edző az M4 Sport-nak nyilatkozta azt, hogy az MKSZ „megpróbál kibúvót keresni” a szerződése felmondása kapcsán, ezért viszi bíróságra az ügyet.

Nem akartam ezt tenni, de ezt az egy járható utat hagyták nekem

– fogalmazott Rasmussen, aki nagyon sajnálja, hogy a szövetségnél nem voltak vele elég türelmesek, így pedig nem tudta befejezni a megkezdett munkát.

„Elsősorban jogilag számítottam volna nagyobb támogatásra, ugyanis amit a nemzetközi szövetség (IHF) és Hasszan Musztafa elnök tett velem, az nem történhetett volna meg. Az ellenem hozott intézkedések sehol nincsenek benne a szabálykönyvben” – utalt a 47 éves dán edző a decemberi világbajnokságra. Akkor a románoktól elszenvedett vereséget követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a játékvezetők és a zsűri személyes támadást intézett ellene, kijelentése miatt pedig a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága felfüggesztette, az etikai bizottság kezébe utalva az ügyet.

Kézivezérlés: Fradi, Siófok, válogatott - mégis kinek az érdeke?
Hatalmas hullámokat vert a szövetség döntése, hogy lefújják a kézilabda-bajnokságokat, és a tavalyi eredményeket veszik figyelembe. A SportTV és 24.hu közös podcastjában ezt a vitatott döntést járta körül Ágai Kis András és Borsos Attila.

Rasmussent később – már a magyarországi menesztése után – másfélmillió forintra büntették és visszamenőleges hatállyal két hónapra eltiltották, utóbbi így már le is járt.

Elvittem a balhét, soha senki ilyen magas pénzbüntetést nem kapott még, de már továbbléptem. Ezt az egész drámát meg lehetett volna előzni

– mondta a korábbi szövetségi kapitány, aki elárulta, egy európai klubcsapatnál fog dolgozni, de a részletekbe nem ment bele.

Rasmussen a szövetségről: Elbántak velem, eltapostak
A női kézilabda-válogatott éléről menesztett dán szakember sajnálja, hogy nem fejezhette be az elkezdett munkát, de úgy érzi, nem csak vele, hanem Siti Beával is rosszul bánt a szövetség. Pálinger Katalinék úgy vélik, csak a sértettség beszélt Kim Rasmussenből.

Az MKSZ-től Pálinger Katalin alelnök ugyancsak az M4 Sportnak úgy nyilatkozott, furcsállja a korábbi kapitány szavait, ugyanis az ő hibájából állt elő az a helyzet, ami miatt a szövetség lépéskényszerbe került.

„A négyéves ciklus legfontosabb tornája előtt álltunk, hiszen akkor még úgy volt, márciusban olimpiai selejtezőt vívunk” – emlékezett vissza Rasmussen januári menesztésére Pálinger. Meglátása szerint, bár felvet kérdéseket, hogy jogilag támadható lett volna-e az IHF döntése, a tény, hogy a szervezet legmagasabb döntéshozó szerve, a végrehajtó bizottság határozott a dán edzőről, „elég hangsúlyos”. Azt is mondta, hogy nem volt más választásuk.

Rasmussent úgy tiltották el, hogy azt már le is töltötte
Pénzbüntetést is kapott a magyar válogatott korábbi kapitánya.

A perrel kapcsolatban elmondta, nem szeretne jogászkodni, de a szerződés nem tartalmazta, mi a helyzet akkor, ha egy edzőt felfüggesztenek, így nem tud a válogatott rendelkezésére állni.

„Próbáltunk kompromisszumos megoldást találni, Kim azonban egyből ügyvédekkel akart tárgyalni, így nem is tudtunk beszélni a részletekről” – jelentette ki Pálinger, aki bízik abban, hogy minél előbb megoldódik az ügy.

Az MKSZ elnöksége januárban a Győrt irányító Danyi Gábort és a Ferencvárost edző Elek Gábort kérte meg, hogy készítse fel az együttest az olimpiai selejtezőre, amelyet végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak – és így igazából újra nyitott lett a kapitánykérdés, ugyanis az ő megbízásuk március végéig szólt.

Kiemelt kép: SEBASTIEN BOZON / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik