Sport koronavírus

Kézi: Nem fair kidobni 7-8 hónap munkáját a kukába

Jó döntés nem születhetett, a Magyar Kézilabda Szövetség azt mérlegelte, hogy minél kevesebb kárt okozzon kluboknak, játékosoknak, nyilatkozta Nagy László, az MKSZ alelnöke a SportTV Mai helyzet című műsorában. A szövetség ugyanis csütörtökön úgy döntött, befejezettnek nyilvánítja az 2019-2020-as idényt. Nem lesznek kieső és feljutó csapatok, az európai kupaindulásra pedig azok a klubok jogosultak, amelyek azt a 2018-19-es bajnoki helyezéseikkel kivívták.

A férfi NB I nagy vesztese a HE-DO B. Braun Gyöngyös csapata lett, amely hiába állt a bajnokság szüneteltetésének pillanatában a tabella harmadik, EHF-kupa indulásra jogosító helyén, a döntés szerint nem léphet ki a nemzetközi porondra.

Szomorúan vettük tudomásul a szövetség döntését, amivel közel egyévi kemény munkánk veszett kárba. A döntés ellenére mi bronzérmesként tekintünk a csapatunkra, és büszkék vagyunk a pályán elért eredményeinkre

kommentálta a döntést Nagy Attila, a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke.

Kézilabda: Évek alázatos munkáját annullálták egy tollvonással
A gyöngyösi csapatkapitánynak nagyon nem tetszik, ahogy lezárták a kézilabdaszezont.

A csapatkapitány Németh Tamás sokkal keményebben fogalmazott: „Egyszerűen nem értem, hogy van ehhez merszük az illetékeseknek?! Évek alázatos munkáját annullálták ma egy »tollvonással«… Mi köze a sportban a tavalyi bajnokság helyezéseinek az idei 73%-ban lejátszott bajnokság helyezéseihez? Olyan csapatok kerültek elénk, akikkel szemben egymás elleni eredményt tekintve jobbak voltunk, illetve pontszámban is min. 4 ponttal mögöttünk voltak a tabellán! Ezt hogy lehet úgy megítélni, hogy ebben az évben ők mégis jobbak, mint mi? (…) Megérdemeltük volna, hogy legalább megkérdezzék, hogy akarunk-e EHF kupában indulni!”

Valóban oda lett egy álom?

A Budakalász és a Vác megmenekül a kieséstől (a két klub nem is kommentálta a döntést), ugyanakkor az NB I/B Keleti csoportját vezető Ceglédi KKSE, illetve a Nyugati csoport első helyén álló Veszprémi KKFT Felsőörs rettentő csalódott lehet.

„Az egyhangúlag elfogadott döntéssel mi is szembesültünk, tudomásul vesszük, hiszen mást úgy sem tehetünk. A fiatal veszprémi kézilabdázóink azonban – ahogyan mi is –, nagyon el vannak keseredve…

Igaz, a jövő évi versenykiírást egyelőre még nem látjuk, természetesen reménykedünk, hogy létezik valamilyen megoldás. Máskülönben valóban oda lett egy álom?

– nyilatkozta a Vehir.hu portálnak, Éles József, a felsőörsiek klubtulajdonosa.

A ceglédiek közösségi oldalán a szurkolók véleményezték a helyzetet. Egyikük arról írt, hogy a feljutásért folytatott küzdelem ne menjen kukába, érdemes lett volna létszámot emelni.

„Ez vicc, egy város és a csapat álmát törték ketté. Miért jogosultabb egy vak kieső csapat az NB I-ben maradni. Ez gyalázat!!!!!” – írta egy másik. De talán egy harmadik drukkernek volt leginkább igaza: „Lement a bajnokság kétharmada. A parlamentben is az dönt, hiába a más érvek… Szerintem rossz döntés született.”

De tényleg ugyanezek a csapatok indulnak majd az élvonalban?

Jelen állás szerint nincsenek feljutók a másodosztályból, azonban Kirsner Erika, az MKSZ elnökségi tagja az M4-nek azt mondta, a gazdasági helyzet átírhatja még a dolgokat.

 

„Nem tudjuk, mit hoz a sors, a mai helyzet gazdaságilag minden csapatot meg fog viselni. Elképzelhető, hogy lesznek egyesületek, melyek nem tudják vállalni az első osztályú indulást, ha a szponzoraik visszalépnek. Ennél fogva biztosan át fog alakulni a mezőny.”

Szikora és Pena is csalódott

A nőknél a Siófok lehet a kárvallott, hiszen a csapat a második helyen állt, és nagy valószínűség szerint meg is előzte volna az FTC-Rail Cargo Hungáriát. Azaz a Győri Audi ETO KC mellett nagy esélye lett volna arra, hogy szabadkártyát kapjon a BL-re.

„ A Siófok KC megdöbbenéssel fogadta az MKSZ döntését, klubunk hivatalos állásfoglalása a következő napokban várható” – olvasható a klub honlapján.

Szikora Melinda, a csapat nagyszerű formában védő kapusa azonban kifejtette véleményét a közösségi oldalán.

„Szavakkal borzasztó nehéz leírni, hogy milyen érzések keringenek most bennem. Hiszen úgy tűnik, minden erőfeszítés hiábavaló volt” – írta.

Nerea Pena úgy fogalmazott, a bajnokság befejezése jó döntés volt, hiszen az egészség a legfontosabb.

„Viszont szomorú vagyok, szerintem nem igazságos döntés született. Sokat harcoltunk, nem fair kidobni 7-8 hónap munkáját a kukába” – mondta videoüzenetében.

A Békéscsaba és a Szent István SE így megmenekült, ugyanakkor a másodosztályból az Eger és a NEKA nem juthat fel.

„A csapataink zöme a saját korosztályának bajnokesélyese volt, az NB I/B-s női csapatunk pedig feljutó helyen állt, ezért minket nagyon rosszul érint ez a döntés. Miután a bajnokság mérkőzéseinek hetven százalékát már lejátszották, és a sport lényegében eredményre megy, nagyon reménykedtünk abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami nem teszi semmissé a tavaly augusztus óta folyó lelkiismeretes munkát. Van erre nemzetközi példa is, Dániában például nem törölték a bajnokságot, hanem végeredményt hirdettek” – nyilatkozta Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője.

„Ez a legrosszabb, ami történhet” – lefújták a dán kézibajnokságokat
Nem várt tovább a szövetség, meghozták a döntést.

Nagy László: Jó döntés nem születhetett

A Magyar Kézilabda Szövetség határozatáról beszélt Nagy László alelnök a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Amikor arról kérdezték, hogy a Siófok milyen nehéz helyzetbe került, így válaszolt: „Ezt most kicsit globálisan szeretném érzékeltetni. A kiscsapatoknál ugyanez a helyzet, és tiszteletben kell tartani. Pont ebből kifolyólag nem hirdettünk bajnokot, és nem hirdettünk dobogósokat. Az idei esztendőt egy ilyen kidobott esztendőnek kell elkönyvelni, mintha meg sem történt volna. Igen, ha konkrétan rákérdeztél a Siófok esetére, akkor igen, női szinten ők lehetnek a szenvedő alanyai.”

A helyzetnek súlyos anyagi következményei lehetnek.

„Jó döntés nem születhetett. Amit mérlegeltünk, hogy minél kevesebb kárt okozzunk kluboknak, játékosoknak. Nem venném azt figyelembe, hogy más sportágakban mi a tendencia. Valamilyen szinten persze érinti a kézilabdát, mert nyilván a kluboknál be kell, hogy következzen a bércsökkenés, és nem csak Magyarországon, hanem más országokban és más sportágakban is így zajlik. Ezt emberileg kell megközelíteni, és lojálisnak lenni a világgal, amiben jelenleg ez történik. Az a legkevesebb, hogy a bérünknek egy részéről le kell, hogy mondjunk. Abban bízunk, hogy ez a járvány belátható időn belül befejeződik, és pár hónapon belül normalizálódik a helyzet, és újra tud majd kézilabdázni mindenki.”

1-2 klub esetében veszélyben lehet a megélhetés, adott esetben csapatot is számolhatnak fel, ezt természetesen mi semmiképpen nem szeretnénk, és alelnökként arra bíztatok minden klubvezetőt, hogy a legvégsőkig igyekezzenek kitartani, és bírni a terhet, amennyire lehet, ne engedjék el a játékosokat, illetve ne kelljen a csapatot felszámolni

– tette hozzá Nagy László.

Kiemelt fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik