Sport koronavírus

Körülbelül tizenöten koronavírusosak a magyar úszók és edzőik közül

Sós Csaba beszélt arról, hogy érintheti a jelenlegi járványhelyzet az úszókat lelkileg és gazdaságilag.

Dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya volt a Sport TV Mai helyzet c. műsorának a vendége, ahol arról beszélt, hogy

körülbelül 15 pozitív koronavírusteszt volt a magyar úszók és edzőik között.

A magyarok közül többen is külföldön edzőtáboroztak az elmúlt hetekben, majd március közepén tértek vissza. Ezután még volt edzésük, mert olyan országokban jártak, amelyek nem szerepeltek a listán, így úgy gondolták, nem kell karanténba vonulniuk. Ám a közös edzőtábor feltétele volt, hogy két negatív teszteredményt kell produkálni, sokaknál a második eredmény lett pozitív. A világbajnok Kapás Boglárka volt az első, aki bejelentette ezt.

Az úszóválogatott tagjainak, ha minden igaz, ezen a hétvégén újabb tesztjei lesznek, és ezeket egészen addig csinálják, míg nem lesz mindenki negatív

– nyilatkozta Sós Csaba, akinek a fia, az Egyesült Államokban tanuló Sós Dániel is megbetegedett.

Nem mentek egyből karanténba a magyar úszók, mert úgy tudták, nem kell
A Magyar Úszó Szövetség drasztikus lépésre kényszerült.

A kapitány azt is mondta, nehéz most megtippelni, lelkileg hogyan fog hatni a sportolókra a jelenlegi helyzet, de szerinte az úszók jól fogják bírni. Hogy gazdaságilag mit hoz a világjárvány a sportágba, az már egy másik kérdés, mert ugyan a magyar úszók az átlagosnál jobban élnek, de azért nem olyan jól, mint például a csapatsportágakban részt vevők. „Azért a kapott támogatások zöme jellemzően állami. A kérdés az, hogy az állam mit fog mondani, hogy ezentúl ez hogyan fog kinézni. Gyakorlatilag nem tőlünk függ” – mondta.

Hosszú Katinkáról is megkérdezték, Sós őt egyáltalán nem félti.

Ő az, aki minden mások számára katasztrófaértékű helyzetben is mindig a talpára esett. A személyét illetően bizakodó vagyok.

Edzőként nem tartja nagy kihívásnak, hogy eltolták egy évvel az olimpiát, úgyis mindig nyáron vannak a fő események. Abban pedig nagyon bízik, hogy meg lehet majd rendezni augusztusban a májusra tervezett, de elhalasztott budapesti úszó-Eb-t, mert egyelőre ez az első nagy verseny, aminek a lehetséges időpontját fixre mondták, amíg nem változik, ő ehhez tartja magát.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik