Sport

Két ország súlyemelőit kizárták az olimpiáról

Miközben a 2021-re halasztott olimpia pontos időpontja még kérdéses, az bizonyossá vált, hogy sem thaiföldi, sem malajziai súlyemelők nem vesznek majd rajta részt. Erről a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) rendelkezett szombaton, ugyanis a két nemzet versenyzőinél kimagaslóan magas volt a doppingvétségen kapottak száma.

Az IWF mellékbüntetésként 200 ezer dollár megfizetésére kötelezte a thaiföldi tagszervezetét, ennek fele büntetés, a másik felét pedig arra fordítják, hogy ellenőrizzék az ország súlyemelőit. A két ázsiai ország szövetségének 21 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

A tavalyi világbajnokságon nyolc thaiföldi versenyző bukott le tiltott szer használatával, köztük két olimpiai bajnok, emiatt az IWF három évre felfüggesztette az ország szövetségének tagságát, amely 2022. március 7-én jár le. Az ország súlyemelősportját 2011-ben is megrázta egy doppingbotrány, akkor hét tinédzserkorú lánynak lett pozitív a tesztje.

A malajziai szövetség esete egy picit más, náluk ugyanis egy egyéves felfüggesztés jár le 2020 október elsején, de a 2021 nyarára halasztott ötkarikás játékokon így sem indulhatnak az ország súlyemelői a mostani döntés értelmében.

Kiemelt képen a thaiföldi súlyemelők edzőtábora. Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik