Sport

MOB-elnök: Próbáljuk tartani a lelket a sportolókban

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián, valamint a szervezet főtitkára, Vékássy Bálint válaszolt a tokiói olimpia elhalasztása miatt felmerült újságírói kérdésekre egy majdnem félórás videóban, ebből közöljük most a legérdekesebb válaszokat.

  • A halasztással a legjobb forgatókönyv érvényesült, amely pozitív hatással lehet az olimpiai mozgalomra, mert bizonyosságot hoz a sportolók életébe.
  • Ugyanakkor a MOB vezetői tisztában vannak azzal, hogy sok sportoló számára katasztrófával ér fel a halasztás, a legtöbben ürességet, tehetetlenséget és kilátástalanságot érezhettek a NOB döntése miatt, ez pedig demotiváltságot okozhat, de megpróbálják tartani a lelket a versenyzőkben, edzőikben.
  • Nem gondolják, hogy az egyéni kvótával rendelkező sportolók közül bárki abbahagyná, a nemzeti kvóták esetén viszont biztosan lehet változás, példának hozták fel, hogy a 2021-es kajak-kenu-válogatóról valószínűleg nem teljesen ugyanazok harcolják majd ki a részvételt, mint akik idén sikerrel jártak volna. Akiknek megvolt eddig a kvótájuk, azoknak meg is marad és ez fontos gyógyír lehet a halasztás miatti elkeseredettségben.
  • Kulcsár vasárnap még azt hitte, meg lesz tartva az olimpia, de úgy érzi, félig tele a pohár, hiszen nem marad el az olimpia, csak eltolták. Épp ezért, aki az utolsó olimpiájára készült volna, annak sem így kell felfognia a kérdést, hanem úgy, hogy jövőre az utolsó nagy eseményén vehet majd részt.
  • A mostani helyzet leginkább a szervezők és az olimpiai bizottságok számára nehéz és méltánytalan, de nem ők számítanak, nekik most is az a feladatuk, hogy elvégezzék a munkájukat.
  • Nagy szerencse, hogy Tokió az olimpia házigazdája, ahol a rövid határidő és a rengeteg tennivaló ellenére mindent megpróbálnak flottul megoldani, és Kulcsár a japán néplélek és kultúra miatt kimondottan nyugodt.

Kiemelt kép: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik