Sport koronavírus

Kiemelkedő formában mentek volna a pólósok az olimpiára

A jelenlegi állapot szerint Magyarországnak 81 indulója már biztosan lett volna a 2020-as nyári játékokon, ez a szám pedig a következő hónapokban nőhetett volna. A csapatsportágak közül eddig csak a férfi vízilabda-válogatott szerzett kvótát.

A szövetségi kapitány Märcz Tamás a DIGI Sport híradójának azt mondta: sportszakmailag nem örül a halasztásnak, de természetes, hogy a sportszakmait az egészségügyi szempontok felülírják.

„Mikor tudod, hogy valami rossz fog történni, mégis ledöbbensz” – magyarok az olimpiai halasztásról
Erre készül mindenki négy éve, de mostanra már eldőlt, 2020 nyarán biztosan nem rendezik meg az olimpiát. Reakciók.

Játékosaival azon lesz, hogy jövőre is ütőképes legyen az Eb-aranyérmes együttes.

„Az elmúlt napok és hetek történései alapján azért ez nem volt egy meglepő döntéshozatal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről. Kicsit azt mondom, hogy számítottam is erre. Nem örülök sportszakmai szempontból, mert nagyon készültünk arra, hogy ezen a nyáron lesz az olimpia. De természetes, hogy ezek az aktuális egészségügyi szempontok fölülírják még a sportszakmai szempontokat is” – nyilatkozta a Sport24-nek Märcz Tamás.

A magyar férfiválogatott az év elején, a budapesti Eb-n szerzett aranyérmével favoritként, mindenképpen éremesélyesként érkezhetett volna Tokióba. Így talán a remek formában lévő magyar válogatottat sújtja leginkább a halasztás.

„Én is úgy gondolom, hogy jó sorozatban vagyunk, a játékosok kiemelkedő formában vannak, és jó lett volna ezen a nyáron játszani, de sajnos ez innentől kezdve nem kívánságműsor, úgyhogy azon kell majd dolgozni, hogy ez a forma, amit az elmúlt időszakban mutatott a csapat, azt sikerüljön átmenteni egy későbbi időpontra.”

Märcz számára talán az egyetlen pozitívum, hogy ismerve a magyar vízilabda erejét, egy válogatottnyi jó formában lévő játékos nemcsak ezen, hanem a következő évben is rendelkezésre fog állni.

„Megítélés kérdése, és nem tudhatjuk azt, hogy esetleg egy vagy két év múlva éppen milyen formában leszünk. Most nagyon jó lendületben volt a csapat, láthattuk az elmúlt eredményeket. Illetve nagyon jó összetételű, és kor alapján is nagyon jó összetételű ez a csapat.

Majd látni fogjuk, hogy a NOB mikorra tűzi ki a halasztott olimpiát, én biztos vagyok benne, hogy egy későbbi olimpiára is megfelelően föl fogunk tudni készülni. Azon leszünk, hogy ütőképes legyen egy későbbi olimpián is a válogatott.

A női pólósok jól is kijöhetnek a halasztásból

A női kapitány, Bíró Attila szerint is az olimpia elhalasztása logikus és helyes döntés, a legfontosabb az egészség.

„Nekünk egyelőre a legfontosabb az olimpiai selejtező sikeres megvívása. Tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Úszószövetség az új időpontot május 17-24-ben határozta meg, úgy készülünk, ekkor kell majd játszanunk, ám nem lepődnénk meg azon, ha az olimpia elhalasztása miatt ez a dátum is tolódna. Hozzáteszem, ez a bizonytalansági faktor talán a legnehezebb a lányok számára is. Pontos időpontok nélkül nehéz tervezni, de idővel kialakul minden” – nyilatkozta a szövetség honlapján.

„Ami a rosszban a pozitívumot jelenti, hogy fiatal a csapatunk, még egy év tapasztalatszerzés sokat segíthet – több meccs, nemzetközi torna, adott esetben világliga-döntő mind-mind a hasznunkra válhat.

Kevés ilyen fejlődni képes csapat van a női mezőnyben, mint a miénk, szóval bármennyire szomorú az olimpia elhalasztása, akár még jól is kijöhetünk belőle.

Jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság

„Nem vagyok már fiatal versenyző, négy évvel ezelőtt vettem egy nagy levegőt, és megfogadtam, hogy a tokiói olimpiáig mindenképpen kitartok. Ebből a négy évből öt lett” – nyilatkozta nyolcszoros világbajnok kajakos, Medveczky Erika a szövetség hivatalos honlapján.

„Úgy vagyok vele, hogy jobb a biztos rossz, mint a bizonytalanság, és ezzel nem vagyok egyedül a versenyzők közül. Most már legalább tudjuk, hogy az idei olimpiát elhalasztják a világjárvány miatt. Várjuk a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség döntéseit, mert szükségünk van új célokra. Ha bejelentik, hogy mikor és milyen világversenyeket rendeznek meg 2020-ban, akkor az egy olyan biztos pont lehet a sportolók számára, amihez tudnak igazodni” – tette hozzá az első olimpiájára készülő sportoló.

Vitorlázás: mindent újra kell tervezni

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kijelentette, nem erre készültek, de ebben a rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés.

„Az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni, amelyet a Magyar Vitorlás Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel támogat majd. A következő napokban felvesszük velük a kapcsolatot és megkezdjük az egyeztetéseket” – nyilatkozta a szövetség honlapján.

Sidi újratervez

A 41 éves világ- és hatszoros Európa-bajnok sportlövő, Sidi Péter Tokióban már a hatodik olimpiáján szerepelhet. Eddigi legjobb eredményét 2016-ban, Rióban érte el, ahol légpuskában az 5. lett.

A halasztásra így reagált közösségi oldalán:

Kiemelt fotó: Alexander Vilf/Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik