Sport

Egy NOB-tag szerint már eldőlt, hogy elhalasztják az olimpiát

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik legbefolyásosabb tagja nyilatkozott hétfőn az USA Todaynek, és azt a kijelentést tette, hogy

már eldőlt, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát és várhatóan 2021-ben rendezik majd meg.

A NOB szerdán beszélt először nyíltan erről a lehetőségről, de a szervezet a közleményében egyelőre annyit írt, hogy a következő négy hétben döntik el, mi legyen a játékok sorsa. A kanadai Pound, aki úszókarrierje során összesen négy olimpiai érmet, közte egy aranyat nyert, azt mondta, ez az időszak igazából csak arról fog szólni, hogy kitalálják a legjobb megoldást és kidolgozzák a részleteket.

A halasztás már eldőlt. Annak paraméterei még nem, de az biztos, hogy július 24-én nem fog elkezdődni az olimpia

– nyilatkozta az USA Todaynek Dick Pound, a lap pedig a kijelentés kapcsán megkereste a NOB-ot, amely csak annyit közölt: a vasárnapi bejelentést mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné.

„Amikor menni kéne, otthon maradunk, most bezzeg türelmetlenek vagyunk”
Érezhető volt a sportolókon a bizonytalanság, mondja az olimpiai bronzérmes Rédli András, aki két hete még vívott a budapesti versenyen, azóta viszont karanténban van. Az olimpia helyett a járvány pörög a fejében, és hivatásos katonaként szeretne valamit tenni a hazájáért.

A kanadai és az ausztrál olimpiai bizottságok már jelezték, hogy amennyiben 2020-ban rendeznék meg az olimpiát, úgy az ő versenyzőik nem indulnak. Hétfőn a németek, a brazilok és a norvégok is azt nyilatkozták, halasztani kell a játékokat.

A sok bírálat mellett az Orosz Olimpiai Bizottság teljes mértékben támogatja és megérti a NOB-ot, hogy időbe telik, mire mérlegeli halasztásának lehetőségét, derül ki az MTI összeállításából. Az oroszok minden olyan kísérletet elfogadhatatlannak tartanak, amely nyomás alá helyezi a NOB-ot, és arra kényszeríti, hogy emiatt elhamarkodott, felelőtlen döntést hozzon.

A Magyar Olimpiai Bizottság rövid közleményében úgy fogalmazott: nem látja célravezetőnek, hogy a szakértői véleményekre támaszkodó NOB-vezetőség határozatát kétségbe vonja.

A NOB az elmúlt 125 év alatt számtalan nehéz helyzettel állt szemben. Az olimpiai játékok jelenkori népszerűsége arra sarkall, hogy bízzunk a döntéseikben. Biztosak vagyunk abban, hogy az olimpiai játékok megrendezésével kapcsolatban megfelelő döntést fognak hozni, amikor ez időszerű – szögezte le a MOB.

Az újkori olimpiák története során még sosem halasztottak el egyet sem. Háború miatt három is elmaradt (1916, 1940, 1944), míg 1976-ban, 1980-ban és 1984-ben bojkott miatt nem volt teljes a létszám, de azokat a játékokat az eredetileg tervezett időpontban megtartották.

1,9 billió forintjába kerülne Japánnak az olimpia elhalasztása
Pedig nagyon afelé halad a dolog, hogy nem lesz idén nyáron olimpia.

Kiemelt kép: Kazuhiro NOGI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik