Sport koronavírus

Elhalasztani az olimpiát? Addig még hónapok vannak

Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári tokiói olimpia rendezésével kapcsolatban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a New York Times-nak nyilatkozott a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetről és azt mondta, többféle forgatókönyvben is gondolkoznak.

Ellentétben sok sportszövetséggel vagy profi ligával, bennünket még négy és fél hónap választ el a játékoktól.

Az újságíró több kemény kérdést is feltett neki és azt akarta megtudakolni, minek kell történnie, vagy mi lesz az a dátum, amikor már a NOB-nál is arról beszélnek majd, hogy el kellett halasztani a játékokat. Bach erre azt felelte, hogy a szakszövetségek sok esetben optimistábbnak tűnnek a NOB-nál, mivel csak áprilisig vagy májusig halasztották el versenyeiket.

Mi pedig július végéről beszélünk.

Parsnak már csak egy dobása van, így a világjárvány sem tudja lefékezni
Az olimpiai bajnok kalapácsvető nem bánná, ha a tokiói olimpiát két vagy három hónappal elhalasztanák.

A korábbi olimpiai bajnok vívót megkérdezték arról is, mit szólt volna ahhoz, ha 1976-ban bezárták volna az otthonába és azt mondták volna neki, hogy március és május között nem edzhet. Erre azt mondta, szerinte hasonlót élt át 1980-ban, a moszkvai olimpia előtt, amikor nem tudták, megy-e a csapat, vagy sem és mi lesz velük. Úgy folytatta, folyamatosan beszélnek a sportolókkal, de nekik sem tudnak semmit ígérni, folyamatosan változik a helyzet és nem tudja megmondani, mit hoznak a következő hónapok.

Az olimpia halasztása mindenesetre egyelőre nem napirendi téma, ők úgy készülnek, hogy időben meg lehet rendezni.

Olimpia lesz a tervek szerint, csak a sportolók félnek
A NOB részéről az a kommunikáció, hogy minden négy hónap van még Tokióig, csak ez a többséget nem nyugtatja meg.

Az elmúlt napokban egyre több sportoló bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett. A szervezet február közepén munkacsoportot állított fel, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az olimpiai szervezőbizottság, a japán hatóságok és a tokiói városvezetés illetékesei tevékenykednek.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségének dátuma július 24.

Kiemelt kép: STEPHANE KEMPINAIRE / KMSP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik