Sport

Gyászol a magyar öttusa: meghalt Benedek Ferenc

Benedek Ferenc mesteredző csütörtök délelőtt tizenegy órakor, 94 éves korában hunyt el – számolt be a pentathlon.hu. A szakember ugyan 1946-tól maga is versenyszerűen öttusázott, összesen három alkalommal nyert magyar csapatbajnokságot, ám mivel még gyerekkorában súlyos tüdő- és mellhártyagyulladást kapott, ami tüdejében maradandó károsodást okozott, 1949-ben abbahagyta az öttusázást.

1953-tól lett a Csepeli MTK, illetve a Csepel SC öttusaszakosztályának edzője, majd 1956-ban a Magyar Öttusa Szövetség megbízott elnöki tisztjét is elvállalta. Az 1956-os olimpián a magyar öttusacsapat vezetőjeként vett részt.

Tanítványai közül elsősorban Balczó Andrást kell megemlíteni, akinek egészen ifjú korától terelgette pályafutását és háromszoros olimpiai bajnok és tízszeres világbajnok lett irányítása mellett. De a kétszeres olimpiai bajnok Németh Ferenc munkáját is vezényelte, ahogy Maracskó Tibort is olimpiai ezüsthöz, bronzhoz, illetve világbajnoki aranyéremhez segítette.

Karrierje legsikeresebb éve minden bizonnyal az 1960-as. Rómában Németh egyéniben és csapatban, Balczó pedig csapatban nyert aranyat, de fájó, Benedek ezt nem élhette át személyesen, mert politikai okok miatt nem utazhatott el az olimpiára.

Az 1926-ban, Tiszafüreden született szakember február 5-én ünnepelte 94. születésnapját. Egy hete került kórházba, csütörtök délelőtt adta fel szervezete a küzdelmet. Nyugodj békében, Feri bácsi.

Kiemelt kép: pentathlon.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik