Sport koronavírus

Vasfegyelmet követelő edzőtábort szervez a magyar úszószövetség

A külvilágtól elzárt uszodákat és szálláshelyeket, valamint erre a célra kibérelt szállító járműveket biztosító hosszú edzőtábor szervezésébe kezdett a Magyar Úszó Szövetség.

A kezdeményezést Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára is támogatja, de csak akkor, ha az olimpiára készülő úszóknak mentőövet dobó összetartások teljes mértékben megfelelnek a járványveszéllyel kapcsolatos tiltó és megelőző rendelkezéseknek.

Ha nincs úszó ob, megtenné egy versenyszerű közös edzés is
Selmeci Attila érdekes ötlettel állt elő.

Többek között részletes terveket kell készíteni az uszodák használatáról, a ki- és bejárásról, az ellenőrzésről, igazolni kell, hogy az elmúlt 14 napban külföldről hazatért sportolók és az edzőik két negatív koronavírus-teszt birtokában vannak.

Elhalasztották március legjobban várt magyar versenyét
Az lett volna a meglepő, ha megtartják az eredeti időpontban, bár a kapitány még reménykedett a hétvégén.

Minden más esetben alapvető feltétel, hogy a sportoló egészséges, láz- és tünetmentes legyen. A kormányzati előírásokat követő államtitkári utasításban foglaltak egyértelművé teszik, hogy a járványügyi előírások betartása a Magyar Úszószövetség kötelessége, amelynek ugyanezt kell előírnia a több mint két hónaposra tervezett, karanténjellegű edzőtáborozás minden leendő résztvevőjének.

Három uszodában, 20 fős csoporttokban

„Munkatársaimmal együtt három napja kis túlzással 24 órában azon dolgozunk, hogy legalább három uszoda, a Duna Aréna mellett a kaposvári és a balatonfűzfői létesítmények más sportolók és a nagyközönség kizárásával kizárólag az olimpiára készülő versenyzőink rendelkezésre álljanak. Ahová szigorú napi ellenőrzés mellett előre leadott névsor szerint csak ők és az edzőik mehetnek be, 20-20 fős kiscsoportokban – nyilatkozta Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatnak.

„A több hónaposra tervezett közös munkának Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kemény, de teljes mértékben indokolt feltételeket szabott. Utasítása szerint a Nemzeti Sportközpontok által üzemeltetett sportlétesítményben a válogatott sportolók edzőtábora csak akkor valósulhat meg, ha a versenyzők az uszodákat egyeztetett protokoll szerint veszik igénybe. Akiknek vállalniuk kell az elszigeteltséget és a vasfegyelmet követelő előírások maradéktalan betartását. Máskülönben semmi értelme sincs az egésznek, és a további munkájukat biztosító vésztervnek.”

Azt mondta, rossz rágondolni arra, hogy mi történik, ha csak egyetlen felelőtlenül elcsalinkázó versenyző a városban megfertőződik és úgy tér vissza a társai közé.

Nem tudok másképpen fogalmazni, csak úgy, hogy ez most valóban egy rendkívüli helyzet, ami sportolótól és nem sportolótól ugyanúgy a tilalmak maradéktalan betartását várja el

– hangsúlyozta a sportvezető.

Kiemelt fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott

Ajánlott videó

Olvasói sztorik