Sport koronavírus

Elhalasztották március legjobban várt magyar versenyét

Ez nemcsak egy ob, hanem olimpiai válogató is. Nyolc hónapja csak erre készülnek az úszók. Bomba formában vannak, nem lenne szerencsés, ha eltolnánk a bajnokságot

idéztük szombaton Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitányának nyilatkozatát a március 24-28. között esedékes országos bajnokságról.

Az ob-t nemcsak az úszók várták, a szurkolók és a média is kíváncsi volt például arra, hogy mire megy a Shane Tusup által edzett Szilágyi Liliána, sikerül-e kiharcolnia az olimpiai részvételt Cseh Lászlónak, vagy ki lesz a befutó az egyaránt nagyon erős hazai mezőnnyel bíró férfi és női 200 pillangón.

Ezekre a kérdésekre nem az eredeti időpontban kapjuk majd meg a válaszokat, mert az úszószövetség úgy döntött, a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre tekintettel elhalasztja az ob-t.

A Magyar Úszó Szövetség közleményben jelezte, hogy az olimpiai csapathirdetés időpontja változatlan, azaz Sós Csaba jövő szombaton véglegesíti azok névsorát, akik az egyes számokban az olimpia rajtjáig védettséget élveznek. Ugyanakkor Wladár Sándor elnök jelezte: sokkal fontosabb, hogy a válogatottak megfelelő edzéslehetőséghez jussanak.

Végig vettünk minden eshetőséget, még egy esetleges szűkített létszámmal rendezett olimpiai válogató lehetőségét is, hiszen pontosan tudjuk, milyen óriási munkát végeztek az úszóink az edzőtáborokban, elvégre egy igazi szent cél lebeg a szemük előtt, és mi ezt a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben akartuk tartani

– mondta a döntésről Wladár.

Hozzátette, jelen helyzetben azonban épp az úszók miatt nem vállalhatnak fel semmiféle kockázatot, hiszen ha az olimpiai kvalifikáció ürügyén kerül be a koronavírus a versenyre, akkor egy esetleges több hetes karantén az egész válogatott komplett olimpiai felkészülését tette volna tönkre, alighanem véglegesen.

Az elnök jelezte, az úszó ob halasztásának ügyénél is fontosabb, hogy a válogatottak megfelelően folytathassák edzéseiket – miközben egyre több uszodát zárnak be.

„Megértjük a döntéshozók reakcióját, de úgy gondolom, jól szervezett módon a felnőtt és az utánpótlás-válogatott tagjainak edzéseit mindenképp biztosítanunk kell. A MÚSZ-ban azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, melynek megsértése fegyelmi vétségnek minősül.”

Wladár magyarázatként hozzátette, hogy még a vírus által leginkább sújtott Olaszországban is lehetőséget biztosítanak a válogatottak számára, hogy naponta kétszer edzhessenek.

Kiemelt kép: Oli SCARFF / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik