Sport

Saját magát és a világot is legyőzte a 16 éves parakajakos

Rendkívül motiváló történetet osztott meg a Pesti Hírlappal Kiss Péter, a 16 éves világbajnok kajakos. A parasportoló őszintén vallott arról, hogy a Guillain-Barré szindrómája miatt mély depresszióba esett.

Van, aki szinte teljesen felépül. Van, akinek a tüdeje is lebénul és lélegeztetőgépen él. Van, aki nem bénul le deréktól lefelé,
mint én, viszont mindenhol egy kicsit, ezért a mozgásában sokkal inkább korlátozott. Vagyis akár mázlistának is nevezhetem magam

– mondta Kiss a betegségéről.

A magyar kajakost nyolcévesen támadta meg a betegség, az első két év tömény depresszóval telt. Mire 11 éves lett, már dolgozott benne a kitörési vágy és Budapestre költözött.

„Itt kezdtem el sportolni és itt segítettek abban, hogy feldolgozzam azt, ami velem történt. Jó hatással volt rám, hogy a sorstársaim közé kerültem, és szakemberek terelgettek”

– mesélte Kiss Péter.

Ekkor hozta meg élete egyik legfontosabb döntését és nagyon komolyan vette a sportot. Úszni kezdett, majd áttért a kajakozásra. A küzdőszelleme kemény munkával párosult, előbb Európa-bajnokságot, majd Szegeden a KL1 200 méteres mezőnyében világbajnokságot nyert.

Mindössze 16 évesen, úgy, hogy a legutóbbi paralimpia első három helyezettjét és az akkori címvédő világbajnokot is legyőzte.

A vb-címe egyben paralimpiai kvótát is jelent, de közben a gimnáziumi tanévet is abszolválnia kell. Eredményeit az év parasportolója díjjal jutalmazták, sőt a Kolonics Alapítvány Jövő reménysége programjába is bekerült. Óriási utat járt be már most.

Kiemelt kép: kajakkenusport.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik