Sport

Bánhidi Bence az Eb-ről: Sír a lelkem

A magyar férfi kéziválogatott bravúrok sorát mutatta be az Európa-bajnokságon, ám hiába a csoportkörből való bravúros továbbjutás, majd a középdöntőben a Szlovénia elleni győzelem, végül a helyosztókra sem ért oda csapat és nincs már esély az olimpiai kvalifikációra sem. Bánhidi Bence, akit a torna álomcsapatába választottak, a Chamsport Facebook-oldalának nyilatkozva árulta el, hogy egy ideig még nem fogja tudni feldolgozni, hogy előbb a svédek, majd a portugálok elleni meccsen hagytuk veszni a kínálkozó lehetőséget.

Sír a lelkem… Fájó az egész, mert még nagyobb csodát is kihozhattunk volna belőle, persze, tudom, hogy nagyon sok pozitívuma is volt a tornának, de ha évek múltán visszagondolok majd rá, a jó emlékek ellenére az a svéd meccs biztos eszembe jut majd.

Rákérdeztek nála az emlékezetes nyilatkozatára is, amikor azt mondta a Portugália elleni vereséget követően, hogy „birkák vagyunk, mi magyarok”, és hogy egy kis nyomásra már „tele a gatya”. A beálló most is tartja, amit akkor mondott.

A vb-n ott volt az egyiptomi meccs, de utána is volt még lehetőségünk javítani. Aztán most az Eb-n a svédek és a portugálok elleni is megkaptuk az esélyt, hogy elérjük az olimpiai selejtezőt, de egyikkel sem tudtunk élni. Ezért fogalmaztam úgy, mert azt éreztem, amikor volt egy kis tét, amikor ott álltunk a kitűzött cél kapujában, akkor jobban izzadt a tenyér, nem úgy játszottunk, ahogy kellett volna. Ebben kell előrelépnünk, mentálisan kell fejlődnünk.

Azt is mondta, hogy sokan támogatták a keményebb nyilatkozata után, de már ismeri mindenki, ami szívén, az a száján. Kezd belenőni a vezérszerepbe és összességében jónak értékeli a saját Eb-teljesítményét is, de úgy érzi, hogy támadásban időnként hullámzó volt a teljesítménye, ebben szeretne javulni.

Nagy László: Meg kell változtatnunk a játékosok gondolkodását
A reménykeltő rajt után kilencedik helyen végzett a férfi kézilabda-válogatott Svédországban. A szövetség alelnöke, az edzői stáb védekezésért felelős tagja megvilágítja, miért álltak hárman is a kispad mellett, milyen stílusváltáson megy keresztül a válogatott, miben kell még fejlődnünk, mit ajánl a magyar bajnokságban nem játszó fiatal tehetségeknek? Eb-értékelő interjú.

Nagy László a 24.hu-nak nyilatkozva azt tanácsolta a fiatal játékosoknak, hogy próbálják ki magukat külföldön, szerezzenek új tapasztalatokat. Bánhidi is egyetért Naggyal.

Taktikailag többet tudnak tanulni egy másik közegben, de ebben az is számít, ki milyen edzővel dolgozhat együtt. A spanyol trénereknél különösen sokat lehet fejlődni, ez Ligetvári Patrik és Szita Zoli esetében is látszott. Ezért is érzem nagyon jól magam Szegeden. A válogatottban is voltak olyan taktikai elemei Chema Rodrígueznek, ami a többieknek új volt, de nekem már nem, mert a szintén spanyol edzőnknél Szegeden már hozzászoktam ehhez.

Bánhidi Bence adott egy kis betekintést abba, hogyan is nézett ki az edzői hármas a válogatottnál: Chema Rodríguez vázolta fel a taktikát, Gulyás Istváné volt a pszichés felkészítést, Nagy Lászlóhoz pedig bármivel kapcsolatban nyugodtan fordulhattak. Szerinte jól működött ez a közös munka, ami hosszú távon is sikeres lehet.

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik