Sport

Nem szeretnénk, ha most szakadna meg a spanyolok elleni nagy pólósorozatunk

Sosem volt még ekkora szünet két magyar Eb-arany között vízilabdában, a korábbi negatív rekord 20 év volt, most viszont már huszonegynél járunk, hiszen legutóbb 1999-ben ülhetett fel a kontinens trónjára a magyar pólócsapat.

Ami biztató statisztika: az Eb-k történetében még sosem kaptunk ki a spanyoloktól, 1954 óta 18 mérkőzést játszottak a felek, és 15 magyar győzelem mellett 3 döntetlen született, a legutóbbi épp a mostani csoportkörben, amikor 11-11 lett a vége.

A meccs nagy részében vezetett, mégsem nyert a pólóválogatott
Nagy lehetőséget szalasztott el az Európa-bajnokságon a férfi vízilabda-válogatott.

12 aranyával a magyar csapat számít az Eb-rekordernek, de az utolsó 19 tornából mindössze kettőt sikerült megnyerni, az 1997-es és az 1999-est.

A 2000-es években ez lesz az első alkalom, hogy nem egy jugoszláv utódállam nyeri az Eb-t, Montenegró és Horvátország egyszer-egyszer lett aranyérmes, Szerbia pedig ezen a néven, valamint Jugoszláviaként, illetve Szerbia és Montenegróként összesen hatszor.

Magyarország 1926-ban és 1958-ban hazai pályán lett Európa-bajnok, 2014-ben viszont elvesztette a szerbek elleni döntőt a Margitszigeten. 1985 óta rendeznek a nőknek is Eb-t, azóta ez a tizedik alkalom, hogy mindkét magyar válogatott dobogón zár, hiszen a nők a hollandok legyőzésével megszerezték a bronzérmet.

Keszthelyi Rita lett az Európa-bajnokság gólkirálynője
Dupla sikert aratott a torna zárónapján.

A spanyolok is két éremmel mennek haza, mivel a nőknél övék lett az arany, ilyen náluk korábban csak 2018-ban fordult elő, akkor a férfiak a második, a nők a harmadik helyen zártak.

A torna eddigi bírói felfogását látva hatalmas szerepe lesz a döntőben az emberelőnyös, emberhátrányos játéknak, a magyar csapat eddig 50,9 százalékban, a spanyol 39,3 százalékban értékesítette a fórokat. Védekezésben viszont erősebbek a spanyolok, akik a hátrányok 69 százalékát lehozták kapott gól nélkül, mi ebben a mutatóban 60 százalékon állunk.

A házi góllövőlistán nálunk a csapatkapitány Varga Dénes áll az élen 15 góllal, őt Zalánki Gergő követi 14-gyel, a spanyoloknál Alberto Munarriz és Alvaro  Granados 17-17 alkalommal volt eredményes, Felipe Perrone pedig 15 gólnál jár.

A számok is arról árulkodnak, hogy nagyon kis különbség van a két csapat között, 19 órától eldől, ki fog ki jobb napot. A mérkőzést az M4 Sport adja, a 24.hu pedig szöveges tudósításban közvetíti.

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik