Sport

Megfizetnének a szlovénok a vb-selejtezős kudarcért

Nagy lépést tehet az olimpiai selejtező és az Eb-elődöntő felé a szlovén férfi kézilabda-válogatott, ha legyőzi a magyar válogatottat a norvég, svéd, osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének vasárnapi mérkőzésén.

Tamse 70 százalékot ad Szlovéniának

A Delo szakértőnek a Celje és a PPD Zagreb korábbi edzőjét, Branko Tamsét kérte fel, aki így írt a vasárnapi mérkőzésről: „Magyarország nagyon szilárdan és kicsit durván védekezik. Két fontos embere van, a kapus Mikler Roland, illetve Bánhidi Bence, akik körül a támadójáték forog. Mackovseknek és Blagotinseknek van tapasztalata vele a magyar bajnokságból, remélem, hogy amennyire csak lehetséges, megállítják őt. Az eddig látott eredmények alapján azt mondom, Szlovéniának 70, Magyarországnak 30 százalék esélye van a győzelemre.”

A csapat az eddigi négy mérkőzését megnyerte, ráadásul igazi prezstízscsatára készül, hiszen a keretében három veszprémi (Blaz Blagotinsek, Borut Mackovsek, plusz az első csoportmeccs után lecserélt Gasper Marguc) és három szegedi (Dean Bombac, Nik Henigman, Mario Sostaric) játékos is akad. Nem beszélve Ljubomir Vranjes szövetségi kapitányról, aki volt veszprémi edző és magyar szövetségi kapitány is – 2018 júniusában még vele jutottak tovább Nagy Lászlóék világbajnoki selejtezőn a riválissal szemben.

Amíg a középdöntő első, pénteki mérkőzésén Magyarország simán kikapott Norvégiától (29-36), addig Szlovénia 30-27-re verte Izlandot. A Delo.si portál azt írta, a játékosok nem akarnak számolgatni, győzni kell, és akkor egyenes az út a legjobb négy közé.

Nagy László: A negatív dolgokat redukálni kell és elfelejteni
Továbbra is a saját játékunkra kell figyelnünk a férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

„Magyarország eddig nagyon jól szerepel, hiszen legyőzte Izlandot és Oroszországot, döntetlent játszott Dániával, igaz, legutóbb kikapott a norvégoktól. Azt a mérkőzést nem teljesen láttam, de felvételről kielemezzük. Az biztos, hogy két jól védekező válogatott csap össze vasárnap” – idézte a lap Vranjest.

A szakember elmondta, a lebonyolításból adódó sorozatterhelés miatt minden csapatnál jelentkezik már a fáradtság, de a legfontosabb, hogy fejben ott legyenek a legfontosabb pillanatokban.

Blaz Janc, a Kielce játékosa azt mondta, a magyaroknál akad néhány kiemelkedő képességű játékos.

Remélem, megfizethetünk nekik a fájdalmas vb-selejtezős kiesésért. A győzelem kulcsa a jó védekezés lesz, abban bízom, sikerült sok könnyű találatot szerezzünk. Nagy a tét, mindent megteszünk az ötödik győzelemért.

A Szeged jobbszélsője, Mario Sostaric természetesen jól ismeri az ellenfelet.

„A magyar csapatból hiányzik a legfontosabb játékos, Lékai Máté, ám ennek ellenére nagyszerűen szerepeltek eddig.”

A játékuk nagy része a kapus Mikler Rolandra, illetve a beállós Bánhidi Bencére épül, aki igazi vadállat a hatoson: fontos, hogy meg tudjuk akadályozni abban, hogy labdákat kapjon. Folyamatosan fárasztani kell.

A két csapat eddig 26 alkalommal találkozott egymással, egy döntetlen mellett a magyarok 12-szer, a szlovének 13-szor győztek.

A vasárnapi programférfi Eb, középdöntő, II. csoport, 2. forduló

14.00: Portugália-Izland
16.15: Magyarország-Szlovénia
18.30: Norvégia-Svédország

Kiemelt fotó: Facebook/Rokometna zveza Slovenije

Ajánlott videó

Olvasói sztorik