Élő Sport

Körömrágós győztes meccsel kezdték az Eb-t a magyar kézisek

A magyar kézilabda-válogatott szoros csatában 26-25-re legyőzte az oroszokat az Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában.

Jól elkapta a fonalat a magyar csapat, főleg Bánhidi Bence góljai és Mikler Roland védései jöttek jól, miközben az oroszoknál Dimitrij Santalov öt gólja volt perdöntő az első félidőben. Annyira fej-fej mellett haladtak viszont a csapatok, hogy egyetlen gól volt a különbség a félidőben (14-13).

Fordulás után viszont nagyon belehúztak a magyarok, Szita Zoltán és Balogh Zsolt is őrült nagyot melózott támadásban, hátul pedig nagyon stabil védekezést mutattak a mieink. Öt góllal is elhúztunk, amikor bejött az oroszok csodacseréje, Szergej Koszorotov, aki alaposan megzavarta a magyar védelmet és rövid időn belül négy gólt dobott.

A magyarok elbizonytalanodását kihasználva visszajött ellenfelünk a meccsbe, a hajrá így nagyon izgalmasra sikerült. Az utolsó orosz próbálkozásnál 26-25 állt az eredményjelzőn, így stílszerűen a végig fantasztikusan játszó Mikler Roland védése győzelmet ért az utolsó pillanatokban. A kapust választották egyébként a mérkőzés legjobbjának is.

Összességében egy-egy rövid periódust leszámítva kezében tartotta a meccset a magyar válogatott, de rengeteg csúnyán eladott labda is jellemezte a játékunkat, amiben a hétfői dánok elleni találkozóra mindenképp javulni kell.

Kézilabda Európa-bajnokság, E csoport, 1. forduló

Magyarország – Oroszország 26-25 (14-13)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
Magyarország: Mikler – Győri 3, Szita 4, Bánhidi 4, Sipos 1, Máthé, Hornyák 1, cserék: Bóka 3, Balogh Zs. 7, Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 41/26, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 0 perc

Kiemelt kép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

Körömrágós volt a vége, de behúzta első Eb-meccsét a kézilabda-válogatott

Jól elkapta a fonalat a magyar csapat, főleg Bánhidi Bence góljai és Mikler Roland védései jöttek jól, miközben az oroszoknál Dimitrij Santalov öt gólja volt perdöntő az első félidőben. Annyira fej-fej mellett haladtak viszont a csapatok, hogy egyetlen gól volt a különbség a félidőben.

Fordulás után nagyon belehúztak a magyarok, öt góllal is vezettünk már, de a csodacsere Szergej Koszorov alaposan megzavarta a magyar védelmet. A véghajrá így nagyon izgalmasra sikerült, az utolsó orosz próbálkozásnál 26-25 állt az eredményjelzőn, így a végig fantasztikusan játszó Mikler Roland védése győzelmet ért az utolsó pillanatokban.

A kapust választották egyébként a mérkőzés legjobbjának is.

Vége, megnyertük!

7-6 ellen támadtak az oroszok Zsitnyikov megtalálta Dibirovot, viszont Mikler Roland védeni tudott. Lepürgettük az órát és 26-25-re nyertünk!

Körömrágós a vége

Több hibánk is volt, Koszorotov egalizált is, de egy megítélt hetest Balogh higgadtan a jobb fölsőbe lőtt. Kínkeservesen védekeztük ki az oroszok akcióját, majd Mikler védett nagyot, így esély nyílt kettőre növelni az előnyt. Bánhidi kapott nagy labdát, de milyen az élet, most nem ment be a lövése. Jöhettek az oroszok az egyenlítésért. Időt kértek is kértek az utolsó 20 másodpercre.

Nehogy kiengedjünk a végén!

Balogh Zsolt előbb kiharcolt, majd értékesített egy büntetőt, így visszaállt a négygólos különbség. Koszorotovra Sipos hiába lépett ki, valahogy a rövidbe befért a kapufa és Mikler közé a labda, majd Győri lőtt kapu fölé. Skurinszkij viszont nem hibázott az ellentámadás végén betörésből, sőt Siskarev góljával már csak egy maradt közte.

Mit nekünk egy emberhátrány?!

Szita talált be az emberhátrányban vezetett akció végén, majd Mikler kapott bele Zsitnyikov pattintott lövésébe, látszólag teljesen szétestek az oroszok. Ötre nem tudtuk már növelni az előnyt, de az óra lepergett és kiegészülhetett a magyar csapat. Zsitnyikov bombáját kivédte Mikler, de a kipattanót Kalaras bevágta, 24-21-gyel fordulunk rá a hajrára.

Villámgyorsan elléptünk

Győri bombázott bal szélről kegyetlenül nagy gólt, majd Bóka lerohanásból volt eredményes. Sipos viszont egy újabb labdaszerzésből nem talált be, sőt a bevetődve labdáért induló Ligetvári ellenfele kezét találta el, így két percre kiküldték. Az oroszok szépen megcsinálták a figurájukat, de érthetetlenül rossz passz után a magyaroké lett labda 23-20-nál.

Nagyon feljöttek az oroszok

Koszorotov megint betört, ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni, ráadásul Balogh eladta, győri pedig kapu mellé lőtte a labdát. Zsitnyikov kapufára bombázott, az ellentámadásnál pedig nem rendeződött az orosz védelem, mi nagyon szépen végigjátszottuk az ellenakciót, Győri pedig higgadtan lőtt a kapuba. Koszorotovot nagyon jól semlegesítette Ligetvári, de a passza eljutott Andrejevig, aki felhozta csapatát egy gólra.

Nagyon nehéz perceken vagyunk túl

Koszorotovval megint meggyűlt Fekete baja, ki is küldték két percre, de ennél is nagyobb gond, hogy Siskarev betalált. Két belemenést is fújtak ellenünk, majd egy büntetőt is kaptak az oroszok. Ezúttal Kovaljov vállalta el a hetest, de ezt is blokkolta Mikler, amivel el is ment az emberhátrányos időnk nagyja. Megint üres kapura tüzeltek az oroszok, Kalaras viszont messziről méterekkel mellé dobta a labdát.

Mikler újabb hetest védett

Koszorotov beállt és rögtön betöréssel bontotta meg a magyar védelmet. Ez nem zavarta meg a mieinket elöl, Balogh nagy csellel csapta be a védőket, majd Bókát hozta nagy helyzetbe, ő meg nem hibázott. Koszorotov ugyanazzal a trükkel indult meg, de Fekete Bálint csak faultolni tudta. Dibirov hetesét azonban kivédte Mikler, így megmaradt a négygólos előnyünk. Bánhidi nagy passzt kapott, sajnos ezúttal a kapufát találta el, majd lerohanásból szépíteni tudtak, így 20-17-re vezetünk.

Az oroszok elvesztették a fonalat

Újra kitűnően védekeztünk, majd Győri Mátyás büntetőt harcolt ki, amit Balogh kíméletlenül a jobb fölsőbe zúdított. Időt is kértek inkább az oroszok, de nem csoda, az első percekben teljesen szétzilálta őket a magyar válogatott.

Balogh kezd belelendülni

Az oroszok megtették azt a szívességet, hogy ellépték a saját támadásukat, majd Balogh Zsolt passza pattant szerencsésen vissza a kezébe, így lőni tudott és a kapuba is bombázott. Skurinszkij viszont remek labdát kapott a másik kapu előtt és a jobb alsóba lőtt. Balogh viszont túloldalon meg tudta lepni az ellenfél kapusát, talpról lőtt a bal alsóba, majd egy Mikler védést követően Bóka is betalált, hárommal elhúztunk!

Bánhidi nem áll le

A mieink kezdték a második félidőt és Bánhidi ott folytatja, ahol abbahagyta: Győri trükkös bejátszásából szerzett gólt. Úgy tűnt, hogy sikerül kivédekezni az oroszok támadását, de Kalarast valahogy csak megtalálták és szépítettek. Lépéshiba miatt viszont elveszítettük a labdát, így maradt a 15-14.

Szita vállalja a legtöbbet

Szita Zoltán próbálkozott a magyar csapatból a legtöbbször gólt lőni, öt lövéséből 3 gól is született. Bánhidi Bence (3/3) és Ligetvári Patrik (2/2) még százszázalékos a meccsen. Az oroszoknál Dimitrij Santalov 7/5-ös mutatója kiemelkedik, mellette Dibirov (4/3) és Zsitnyikov (4/2) is nagyon aktív. Fontos különbség eddig, hogy a két orosz kapus összesen védett annyit, mint Mikler Roland – ráadásul a magyarnak nem számítják az újradobatott hetest.

Csak szépíteni tudtak az oroszok

Ermakov talált rést a pajzson, de többre már nem maradt idő, Máthé blokkba vágódó próbálkozása zárta az első félidőt, amelyben 14-13-ra vezetünk.

Ligetvári jól szállt be

Lendületbe jöttünk, Sipos lerohanásból talált be, ezután viszont Zsitnyikov becselezte magát és Mikler mellett a kapuba talált. Jött viszont Ligetvári Patrik és a szaggatottról okosan a bal alsóba lőtt. Mikler Roland szerencsére elkapta a fonalat, egy újabb védéssel megőriztük az előnyt, Ligetvári góljával pedig két góllal vezetnek a magyarok a hajrában!

Egy perc alatt egyenlítettünk

Négy-öt támadás is gól nélkül ért véget, ezután viszont Santalov talált be távolról, így már kettővel vezettek az oroszok. Nagy Bence viszont olyan lendülettel érkezett, hogy nem történhetett más, mint hogy bebombázza a tizedik magyar gólt. Dibirov lépéshibájának hála esély nyílt az egyenlítésre ezt elképesztő birkózás után Bánhidi meg is oldotta!

Szita óriásit melózik

Szita szépen találta meg Bánhidit, aki kiegyenlített. A kapu előtt kőkeményen védekeztek a magyarok, de hiába kényszerült távoli lövésre Santalov, kegyetlen nagy gólt lőtt. Több sem kellett Szitának, a szaggatottról bombázott ő is a hálóba. Kalarashoz viszont valahogy eljutott a bejátszás, amit be is dobott. Majdnem elszórtuk megint a labdát, Szita viszont valahogy megmentette, de Máthé belemenése miatt nem tudtunk kapura lőni. Marad a 10-9 az oroszoknak.

Santalov eddig nagyon érzi a kaput

Kapus nélkül támadtunk, de egy kommunikációs zűrzavar miatt simán egyenlíthettek az oroszok, majd egy védés után egész pályáról próbálkozott ellenfelünk, szerencsére ez már kimaradt. Kiegészülve sem sikerült gólt szerezni, Kalaras viszont Sipos mellett betalált. Szita átlövésből egyenlített, ez már nagyon kellett az orosz 3-0-ás sorozat után!

Mikler eddig a magyarok bástyája

Hornyák is hetest harcolt ki, amit Balogh értékesíteni tudott, az oroszok pedig pocsék beadással szórták el a labdát. Fordulásból nagyon szépen végigjátszott akciót vezettek a magyarok, amit Hornyák góllal fejezett be, először vezettünk két góllal. Zsitnyikov válaszként alulról lőtte el ravaszul a labdát, amivel szépíteni tudott. Az első kiállítást ráadásul mi hoztuk össze, Máthét küldték ki két percre, de Mikler egy újabb védéssel tartotta az előnyt.

Ó, de buta hiba!

Bánhidi fordult be középen és bár a kapus védeni tudta a lövését, egyértelműen lerántották. A megítélt hetest Balogh Zsolt higgadtan a jobb alsóba pattintotta. Túloldalon is hasonló jelenet játszódott le, Soroka hetesét viszont megfogta Mikler. Valaki azonban idő előtt belépett, a buta hibát Dimirov megbüntette az ismétléskor

Fej-fej mellett eddig

Mikler védett újra, majd Bánhidi kapott jó labdát, amit a kapuba is bombázott, ezzel már miénk volt az előny. Ezután hátul is Bánhidi volt a vezér, nagyot sáncolt, ezután viszont Santalov eszelősen nagy gólt vágott a kapu bal oldalába. Szita és Győri egy kicsit tanácstalannak tűnt támadásban, de végül csak betört Szita és óriási gólt lőtt, de érkezett is a válasz talpról a túloldalon, így 3-3 az állás.

Az oroszok kezdtek

A kékmezes oroszok támadhattak először, Balogh és Bánhidi kőkemény védekezése ellenére is Mikler Rolandnak kellett hárítani az első lövést. Túloldalon viszont lépéshiba miatt elvették a labdát, ami után az orszok már nem hibáztak. Győri Mátyás viszont egy betörés után egyenlíteni tudott. 1-1.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik