Élő Sport

Körömrágós győztes meccsel kezdték az Eb-t a magyar kézisek

A magyar kézilabda-válogatott szoros csatában 26-25-re legyőzte az oroszokat az Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában.

Jól elkapta a fonalat a magyar csapat, főleg Bánhidi Bence góljai és Mikler Roland védései jöttek jól, miközben az oroszoknál Dimitrij Santalov öt gólja volt perdöntő az első félidőben. Annyira fej-fej mellett haladtak viszont a csapatok, hogy egyetlen gól volt a különbség a félidőben (14-13).

Fordulás után viszont nagyon belehúztak a magyarok, Szita Zoltán és Balogh Zsolt is őrült nagyot melózott támadásban, hátul pedig nagyon stabil védekezést mutattak a mieink. Öt góllal is elhúztunk, amikor bejött az oroszok csodacseréje, Szergej Koszorotov, aki alaposan megzavarta a magyar védelmet és rövid időn belül négy gólt dobott.

A magyarok elbizonytalanodását kihasználva visszajött ellenfelünk a meccsbe, a hajrá így nagyon izgalmasra sikerült. Az utolsó orosz próbálkozásnál 26-25 állt az eredményjelzőn, így stílszerűen a végig fantasztikusan játszó Mikler Roland védése győzelmet ért az utolsó pillanatokban. A kapust választották egyébként a mérkőzés legjobbjának is.

Összességében egy-egy rövid periódust leszámítva kezében tartotta a meccset a magyar válogatott, de rengeteg csúnyán eladott labda is jellemezte a játékunkat, amiben a hétfői dánok elleni találkozóra mindenképp javulni kell.

Kézilabda Európa-bajnokság, E csoport, 1. forduló

Magyarország – Oroszország 26-25 (14-13)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
Magyarország: Mikler – Győri 3, Szita 4, Bánhidi 4, Sipos 1, Máthé, Hornyák 1, cserék: Bóka 3, Balogh Zs. 7, Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 41/26, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 0 perc

Kiemelt kép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

A közelmúlt statisztikája nekünk, az összesített az oroszoknak kedvez

A két csapat eddig 17 alkalommal találkozott egymással, a magyarok ötször, az oroszok tízszer nyertek, kétszer pedig döntetlen lett az eredmény. Utoljára tavaly áprilisban, Eb-selejteőn találkoztak a felek, akkor a magyarok 25-19-re győztek, majd három nappal később Érden 23-23-as döntetlen született. Az utóbbi évek inkább nekünk kedveztek, a 2015-ös Eb-selejtezőkön oda-vissza nyertek a mieink, igaz, a 2016-os tornán 27-26-tal vágtak vissza.

A védekezésük sebezhető. A felvételek alapján vannak problémáik a beálló elleni védekezéssel, illetve a váltásokkal. Reméljük, ezeket ki tudjuk használni. Úgy gondolom, a legfontosabb taktikai elem a mi védekezésünk lesz, és a gyors lerohanások megakadályozása

– elemezt Balogh Zsolt az ellenfél játékát.

Nagyon sok a hiányzó

Lékai MátéJuhász ÁdámBodó Richárd és Ancsin Gábor sem tudta vállalni az Eb-szereplést különböző sérülések miatt, ezért egy fiatalabb keret áll ki az oroszok ellen. Gulyás István szövetségi kapitány a mérkőzést felvezető interjúban ki is emelte, hogy nem akarnak nagy terhet rakni a fiatalok vállára.

Mindenkitől emberfeletti teljesítményre lesz szükség, hogy komoly eredményt tudjunk elérni ezzel a fiatal csapattal. Ha teljes lenne a keretünk, ez a csoport akkor is nehéz lenne számunkra, de nagyobb esély kínálkozna a továbbjutásra, és az elvárások is komolyabbak lehetnének.

Ezt már az a Balogh Zsolt mondta, aki maga is talpsérüléssel küszködik, de azt ígérte, teljes szívvel küzd majd.

Végre beindul nekünk is az Eb!

Az E csoport kezdi utoljára az Európa-bajnokságot, az első ellenfél Oroszország, amely nem csak Eduard Koksarovval, az orosz szövetségi kapitánnyal, hanem egy asszisztenssel, Lev Voronyinal,készült ellenünk. Néhány éve már Dmitrij Torgovanovnak is segített, jelenleg a szövetség főigazgatójaként dolgozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik