Sport

Meccseladással vádolták meg a kirúgott román kézikapitányt

A világbajnokságon nyújtott gyengébb teljesítmény, a mindössze 12. hely után január 6-án menesztette Román Kézilabda Szövetség Tomas Rydét, a női válogatott svéd szövetségi kapitányát. A szakember a Handbollskanalen svéd szakportálnak elmesélte, mi történt azon az ominózus elnökségi ülésen.

A szakember a 2015-ös dániai világbajnokságon bronzéremig vezette a válogatottat, és ugyan a sikertelen riói olimpiai szereplés után mennie kellett, 2019 tavaszán előbb elvállalta a CSM Bucuresti irányítását, majd a válogatott vezetését is.

Robbant a kézis doppingbomba a magyarok vb-ellenfelénél
A Corona Brasov játékosai tiltott kezelést kaphattak, négy játékost kitehetnek a román válogatottból.

A világbajnoki felkészülés a lehető legjobb ütemben haladt, amikor november közepén a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) jelezte, a Corona Brasov játékosai doppingvétséget követtek el.

„Ez káoszt és hihetetlenül rossz hangulatot okozott a csapatban, és még a többi válogatott miatt is mi szégyenkezhettünk, hiszen Brassóban szerepelt, montenegrói, brazil és ukrán játékos is. A klubnál valószínűleg intravénás lézerkezelést kaptak a kézilabdázók, akik ugyan megkérdezték az orvost, hogy ez rendben van-e, ő igent mondott.”

Ilyen hangulatban, három játékosát nélkülözve kellett elutazni a világbajnokságra, ahol aztán arra kényszerítették, hogy mindent rendeljen alá Cristina Neagunak, és vele egyeztetve kellett kialakítani a játékrendszert. A csapat ugyan bejutott a középdöntőbe, de ott súlyos vereségeket szenvedett Oroszországtól, Svédországtól és Japántól, így végül csak a 12. helyen végzett.

Január 6-án Ryde megjelent a szövetség elnökségi ülését, hogy beszámoljon a tapasztalatairól, megvitassák azt általa megírt értékelést, és egyeztessenek a jövőről. Számára ott az ülésen derült ki, hogy a jelentését senki sem látta, azt Cristina Varzarunak, a szövetség főtitkárának kellett felolvasnia.

Azt sem értettem, mit keres az ülésen Adrian Vasile, a CSM edzője, aki egyébként Per Johansson segítője a montenegrói válogatottnál, amely az olimpiai selejtezőn Románia ellenfele lesz. Felemeltem a szavam, végül Vasilének távoznia kellett.

A több mint háromórás ülésen el sem jutottak addig, hogy a jövőről beszéljenek, mert Gheorge Tadici kritizálni kezdte.

Azt mondta, nem beszélek románul, és túl halk szavú vagyok. Majd jött egy hétperces beszéd arról, hogy svéd vagyok, és hogy azért kaptunk ki Svédországtól, hogy olimpiai selejtezős helyhez juttassuk.

„Aztán Bogdan Burcea, a Craiova edzője azt javasolta, szavazzanak rólam, és végül 7:4 arányban úgy döntöttek, mennem kell. Csak annyit mondtam, sok szerencsét kívánok, és győzzék le Montenegrót. Kezet ráztam az elnökkel, aztán kimentem a helyiségből, és Uberrel a repülőtérre mentem. A román portálok hamarosan azzal voltak tele, hogy én azt vágtam a fejükhöz, nem fogják megverni Montenegrót!”

Ryde elmondta, később felvette a kapcsolatot játékosaival, és elmagyarázta nekik, nem ez történt. Úgy érzi, Tadici és társai újra át akarják venni a hatalmat a válogatottnál, és mindent elkövettek, hogy megszabaduljanak tőle.

A szakember azt mondta, visszatér a Serica nevű tanácsadó céghez, de nyitott az új kihívásokra, mert nagyon szereti a kézilabdát.

Kiemelt fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik