Sport

Tökös gyerekekkel nem lesznek önbizalom-problémáink a kézi-Eb-n

Azzal, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség nem támasztott hivatalos elvárást a férfi válogatottal szemben, leveheti a terhet a fiatal csapat válláról az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon, véli Schuch Timuzsin. A Ferencváros 170-szeres válogatott játékosa szerint ütőképes edzői team áll a csapat mögött, az oroszok ellen pedig meglepetéssel lehet nyitni, hiszen ismeretlenek leszünk számukra.

Nincs könnyű helyzetben a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely szombattól egy kőkemény csoportból próbál meg továbbjutni az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon. A torna ugyan még kvalifikál az olimpiára,

ám úgy tűnik – története során talán először – ezt az álmot elengedte a szövetség, és tartalékosan, megfiatalítva úgy utazik el, hogy nincs hivatalos célkitűzés, amit teljesíteni kellene.

Rasmussen megelőzte a Gulyás, Nagy, Chema triót
Az élet és az MKSZ átírta a Kézivezérlés forgatókönyvét.

Hosszú távú cél viszont van: 2022 elején Magyarország rendezi a szlovákokkal közösen a férfi Európa-bajnokságot, amelyre most kellene letenni az alapokat, hogy a következő két évben felépülhessen egy ütőképes válogatott.

A tavalyi világbajnokságon Csoknyai István és Vladan Matics még számított néhány rutinos kézilabdázóra, Császár Gáborra, Ilyés Ferencre, Schuch Timuzsinra és az azóta visszavonult Nagy Lászlóra. A 2019 nyarán kinevezett Gulyás István szövetségi kapitány azonban már inkább a jövőt tervezi. Sőt, a sérülések miatt még inkább fiatalítania kellett, alaphelyzetben ugyanis szinte biztos, hogy tagja lett volna a keretnek a sérüléssel bajlódó Lékai Máté, Bodó Richárd és Juhász Ádám, de talán Ancsin Gábor is.

Akár jól is elsülhet az Eb

„Izgatottam várom én is ezt a világversenyt, kíváncsi vagyok a fiúkra. Az, hogy nincs célkitűzés azért jó, mert nem rak plusz terhet a csapatra. Sok újonc lesz, de nem nyomja őket a súly, hogy mindenáron tovább kell jutni, így felszabadultan lehet játszani. Ez így jól is elsülhet. Főleg, mert elsődleges feladat, hogy összeérjenek a hazai rendezésű, 2022-es Eb-re. A jó csapathoz idő kell” – mondta a 24.hu kérdésére Schuch Timuzsin, az FTC-HungaroControl csapatának 34 éves beállósa.

A sok nagy csatát megélt Schuch Timuzsin (zöldben) kíváncsian várja, mire lesz képes a válogatott (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

A keretnek szerdáig 25 edzése volt, a három felkészülési mérkőzés közül Ausztriát 31-26-ra, Csehországot 27-24-re verte a válogatott, majd utóbbival egy zárt kapuk mögött lejátszott újabb találkozón 31-22-re kikapott.

Furcsa volt látni a belső posztokon, hogy a rutinos játékosok helyett a Szita Zoltán, Győri Mátyás, Máthé Dominik hármas támadott, de Schuch nem félti őket.

Szerintem tökös gyerekek, fel tudják dolgozni a helyzetet. Nem hiszem, hogy az önbizalommal probléma lenne. Győri Matyi hosszú sérülés után most jött vissza, már akadtak jó meccsei. Szurkolok neki, hogy sikeres Eb-je legyen, mert az nagy lökést adhat neki. De szorítok klubtársamért, Nagy Bencéért is, aki jól lő, lát a pályán, komolyan és profin áll hozzá, a válogatott abszolút pozitív meglepetése lehet.

Valamikor el kell kezdeni a csapatépítést

A magyar csapat a malmői E csoportban szerepel, ahol sorrendben Oroszország, Dánia és Izland lesz az ellenfél. A 170-szeres válogatott játékos szerint kifejezetten jó ez a menetrend.

„Az nem rossz, hogy az oroszokkal kezdünk, ha az utolsó meccsen ezen múlna a továbbjutás, nehezebb dolgunk lenne. Frissen megérkeznek a srácok, nekiugranak az ellenfélnek, amelynek nem sok anyaga lehet rólunk az új játékosok és a taktika miatt. Ez számunkra előnyös lesz. Erőnléttel nem lesz baj, jó meccset lehet játszani, és meglepetést lehet okozni. Utána következik a favorit Dánia, ott egy extra napot kell kifogni a győzelemhez, de lehet, hogy az sem lesz elég. Izland ellen sok múlik azon, mennyire leszünk frissek” – mondta.

A magyar válogatott statisztikája a csoportellenfelekkel szemben:

Oroszország:
17 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2019. április 14., Érd, 23-23, Európa-bajnoki selejtező

Dánia:
42 mérkőzés, 19 győzelem, 3 döntetlen, 20 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2019. január 19., Herning, 22-25, világbajnoki középdöntő

Izland:
41 mérkőzés, 23 győzelem, 3 döntetlen, 15 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2017. január 6., Skjern, 30-27, felkészülési meccs

Schuch azt mondta, fiatal játékosként került már hasonló helyzetbe, amikor kulcsemberek hiányoztak, mégis meg kellett oldani a feladatot. „Ilyen volt az első Európa-bajnokságom 2010-ben, amikor Nagy László lemondta a válogatottságot, Mocsai Tamás és Pérez Carlos sem volt ott. Akkor az első meccsen végig vezettünk, de csak ikszeltünk a franciákkal, a spanyolokkal egy tűrhető meccset vívtunk, majd egy félidőn át jól játszottunk csehek ellen, de jött a fáradtság és persze Filip Jicha, aki lőtt 14 gólt. Kikaptunk, és kiestünk.”

Felkérés esetén vállalta volna most is az Eb-szereplést, hiszen ahogy fogalmazott, a szíve mindig a válogatotthoz húzza. De az új vezetés feladata a csapatépítés a 2022-es Európa-bajnokságra, és ezt valamikor el kell kezdeni. Úgy véli, a szövetség ezúttal ezért nem tűzött ki célt, hiszen hosszabb távra tekintenek.

Nem azt mondom, hogy beáldozzák a versenyt, de mélyvízbe dobják a debütálókat.

Dujshebaev rosszkor volt itt edző

Amikor felvetettük, hogy 2016-ban hasonló volt a helyzet, de akkor Talant Dujshebaev vezetésével a megfiatalított válogatott nem jutott ki Rióba, és ez a szakember állásába került, Schuch felhívta a figyelmet egy apró, de jelentős különbségre.

„Valóban, akkor ugyanez volt a helyzet, az Eb jelentette az utolsó esélyt az olimpiai kvalifikációra. De nagy különbség, hogy akkor nem következett rá két évre egy hazai világverseny. Dujshebaev a fiatalítást akkor kezdte, amikor nem volt itt az ideje. Ha egy olyan világverseny következett volna, amely sehová sem számít, akkor lehet, nincs edzőváltás. Ott fontos volt az olimpia, és túl erős a fiatalítás. De Talant meg is mondta nekünk nyíltan: ő hosszú távon gondolkodott, csapatot akart építeni.

Nem tudok rá rosszat mondani, becsülöm, tisztelem, nagyon jó szakember. Csak rosszkor volt itt edző.

Nagy László a minap üzent a sajtónak és a szurkolóknak is, amikor azt mondta: „Aki kritikus szemmel tekint az Eb-re készülő válogatottra, annak azt üzenném, hogy nevezzen meg legalább egy olyan játékost, akinek most a keretben kellene lennie!”

Nagy László: Nevezzenek meg olyan játékost, akinek a keretben kellene lennie!
A csapatmenedzser optimista a férfi kézilabda-Eb előtt, de üzent a kritikusoknak is.

Schuch erre úgy reagált, neveket könnyű lenne mondani, de a szövetségi kapitány feladata nagyon nehéz.

Olyan dolgok vannak, amiket egy kívülálló nem láthat. Hogyan tudom tehermentesíteni egyik-másik játékost? Támadásból visszarendeződve ki hol tud védekezni? Magyarországra mondják, hogy ez a tízmillió fociedző országa. Minél inkább előtérbe kerül a kézilabda, itt is egyre inkább igaz. Nagyon vitatkozni nem tudok a kerettel. Ha ütőképes csapatot akarnak összerakni 2022-re, nincs sok választás.

Kevesen tudják azt, amit Chema

Amikor felvetettük, hogy Gulyás István személyében talán az elődöknél rutintalanabb kapitány került a válogatott élére, Schuch azt mondta, az edzői team az, ami ütőképes lesz.

Chema Rodríguez a háttérből segíti Gulyás István szövetségi kapitányt (Fotó: Cseh Péter/MKSZ)

„Gulyás Istvánnal volt szerencsém együtt játszani, volt az edzőm is. Jó viszonyban vagyunk, szerettem vele együtt dolgozni. Fiatalos szakember, halad a korral, nyitott az újdonságokra. Nagy Lacinak edzői múltja nincsen, de rutinos és sikeres játékos volt, Chema Rodríguezről pedig ne is beszéljünk.

Ami a fejében van a kézilabdáról, az nagyon kevés embernek adatik meg a világon. Amit tud, az extra. A háttérből olyan meglátásai lesznek, mintha sakkozna, előre tudja, mi fog történni.

Laci és Chema a spanyol szisztémában nevelkedett, Gulyás is ott van régóta Veszprémben, ő is átvette, ismeri. Ehhez még hozzájön a magyar virtus. Szerintem ütőképes edzői csapat lesz, kérdés, mennyire tudják átadni majd a tudást.”

A magyar férfiválogatott 18 fős kerete

Kapusok: Andó Arián (Balatonfüred), Székely Márton (Veszprém), Mikler Roland (Szeged)
Jobbszélsők: Fekete Bálint (Liberbank Cuenca, spanyol), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (klub nélküli), Máthé Dominik (Balatonfüred)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
Beállósok: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
Balátlövők: Ligetvári Patrik (Logrono La Rioja, spanyol), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

Kiemelt fotó: Cseh Péter/MKSZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik