Sport

Mikler: Remélhetőleg lenéznek minket az ellenfelek

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nem tűzött ki egyértelmű célt a válogatott számára a csütörtökön kezdődő férfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra.

„Konkrét elvárást nem fogalmaztunk meg, ami nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk megnyerni a csoportmérkőzéseket. Sőt, kimondottan törekszünk rá, hogy minden meccsünket sikerrel zárjuk, de a realitások nem azt mutatják, hogy komoly elvárásokat kell megfogalmazni” – mondta az MKSZ szerdai sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök, aki tagja a válogatott szakmai stábjának is.

Sok sebből vérző kéziválogatottnak kellene megtörnie a borzasztó Eb-sorozatot
Zsinórban nyolc Eb-vereséggel és nemzetközi szinten rutintalan csapattal vágunk neki a mostani tornának.

Gulyás István szövetségi kapitány hozzátette, egymás között meg kell fogalmazniuk egy célt, és nagyon fontos, hogy a csapaton belül ezt jól határozzák meg. Személyes célkitűzése például az, hogy minden játékosból a lehető legtöbbet hozza ki.

A magyarok a malmői E csoportban szombaton az oroszokkal, hétfőn az olimpiai és világbajnok dánokkal, szerdán pedig Izlanddal találkoznak, a középdöntőbe az első két helyezett jut. Nagy László úgy fogalmazott, a tavaly nyár óta zajló közös munka során igyekeznek taktikában, technikában és állóképességben is összehangolni a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak munkáját. A felkészülésbe a klubok jóváhagyásával extra edzésnapokat iktattak be, és ezeket a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságot szem előtt tartva igyekeznek a jövőben is maximálisan kihasználni.

A korábbi világklasszis jobbátlövő elmondta, a kerettagok és az edzői stáb tagjai között kölcsönös a bizalom, a csapatban jó a hangulat, és rengeteg munkát végeztek a közelmúltban.

Meghatározó játékosaink közül néhányan sérülés miatt nem tudnak részesei lenni ennek az eseménynek, helyettük olyanokhoz nyúltunk, akik a következő években főszereplői lehetnek a válogatottnak

– közölte a 25 évnél is alacsonyabb átlagéletkorú csapatról. Nagy arra utalt, hogy Lékai Máté, Juhász Ádám, Bodó Richárd és Ancsin Gábor is sérülés miatt hagyja ki a norvég-svéd-osztrák közös rendezésű tornát.

Nagy László arra kérte a szurkolókat és a média képviselőit, hogy kezeljék reálisan ezt az Európa-bajnokságot.

„Mi türelmesek vagyunk, hiszen rengeteg dologban kell fejlődnünk, amivel tisztában vagyunk, és a játékosok is vevők erre. Azt kérjük tőlük, hogy annyit nyújtsanak a válogatottban, amennyit a klubjukban szoktak”.

A magyar együttes három edzőmérkőzést játszott január elején: Ausztriát 31-26-ra, Csehországot 27-24-re legyőzte, majd a csehekről 31-22-re kikapott. Nagy László szerint a csehek elleni győztes meccs biztató volt, ha azt a teljesítményt sikerülne stabilizálni az Eb-n és a továbbiakban is, az azt jelentené, hogy erre a csapatra lehet és kell is építeni.

Gulyás elmondta, hogy a három edzőmeccsen kívül 25 közös edzésre jutott idejük.

„A csehek elleni első találkozó valóban elégedettséggel töltött el minket. A hullámvölgyeket megpróbáljuk minimalizálni, és ha sikerül, az a játékosok önbizalmának is jót fog tenni” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Elárulta, hogy az oroszokról sok felvételük van, alaposan felkészülnek az első mérkőzésre, és megpróbálják meglepni ellenfelüket. A dánokról is tudják, mire képesek, ellenük nyílt sisakos játékkal készülnek, nekik akarnak ugrani, és fontos, hogy a hétfői találkozó előtt levegyék a terhet játékosaik válláról.

„Izland ellen nagyon érdekes mérkőzés várható, hiszen az északiak nagy sebességgel kézilabdáznak. Nagyon észnél kell lennünk, nem veszíthetünk labdát”.

Mikler Roland csapatkapitány úgy fogalmazott, számukra is meglepetés lesz, milyen teljesítményt fognak tudni nyújtani.

„Tudjuk, milyen játékerőt képviselnek az ellenfelek. Remélhetőleg lenéznek minket, de nálunk jobban nem akarhatják a győzelmet, az utolsó percig kell küzdenünk” – fogadkozott a Szeged kapusa.

A magyar válogatott akkor vehetne részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha Dánián, Norvégián, Franciaországon, Németországon, Svédországon, Horvátországon és Spanyolországon kívül legfeljebb egy csapat előzné meg az Eb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik