Sport

Háfráékra már nem kazah öregasszonyok várnak a vébén

A magyar női kézilabda-válogatott szombaton, magyar idő szerint 10 órakor, Jacusíró városában Kazahsztán ellen kezdi meg a világbajnokságot. Papíron nem lehet probléma, de azért eszünkbe juthat egy tizenegy évvel ezelőtti, nem hivatalos mérkőzés.

A kazah női válogatott története ötödik vb-szerepésére készül, eddig a 18. pozíciónál nem végzett előrébb, ennek is már 12 éve.

Felnőhet Rasmussen szintjére a női kéziválogatott
A keret teljes, a sorsolás jó, a kapitány a vb-elődöntő sem tartja kizártnak.

A csapat tavaly két komoly tornán is részt vett, augusztusban csupán a csalódást jelentő 6. helyen zárta az Ázsia Játékokat: A decemberi, kumamotói Ázsia-bajnokságon már a negyedik helyen végzett: a csoportban legyőzte Ausztráliát, Iránt és Új-Zélandot, de kikapott hét góllal Japántól. Az elődöntőben aztán Dél-Korea nyolccal, a bronzmeccsen Kína hattal verte – de ez is elég volt a vb-kvalifikációhoz. A góllövőlistán Dana Abilda 40 találattal a második lett.

Női kézi-vb: van egy játékosunk, akitől a világ legjobb csapata is tart
A norvég válogatott másodedzője úgy látja, hogy nagyszerű munka folyik a magyar nemzeti csapatnál.

Néhány hónapja a mindössze 34 éves Marina Pikalovát választották szövetségi kapitánynak, de pár héttel később meggondolta magát, és úgy döntött, inkább még játékosként segítené a csapatot.

Helyére Berik Beknazarov került, aki tavaly még a juniorokkal lett világbajnoki 24., ebből a csapatból öt fiatalt – a jobbátlövő Kristina Stepanovát, az irányító Lunara Sizdikovát, a jobbszélső Aida Zsaparovát, a balátlövő Alessia Malisevát és a december 5-én még csupán a 17. születésnapját ünneplő jobbszélsőt, Zanerke Seitkassimot – ki is emelt és behívott a felnőttek közé.

A két csapat hivatalos mérkőzésen nem találkozott egymással (legalábbis az MKSZ adatbázisa szerint), ugyanakkor 2008. augusztus 6-án a két csapat összemérte erejét még a pekingi olimpiai torna nyitánya előtt, és a kazahok meglepetésre 30-26-ra nyertek az akklimatizációval küzdő, rengeteget hibázó, és még Görbicz Anitát is nélkülöző magyarok ellen.

Ekkor hagyta el Hajdu János szövetségi kapitány száját egy már-már szállóigévé vált mondat, a Telesportnak úgy fogalmazott, hogy

amíg a közvélemény érmet remél a csapattól, addig egy kazah öregasszony előbb hajol le a labdáért, mint a magyar játékosok.

A szombati program

Női világbajnokság, 1. forduló
A csoport
7.00: Szerbia – Angola
10.00: Hollandia – Szlovénia
12.30: Norvégia – Kuba

 

B csoport
7.00: Németország – Brazília
10.00: Franciaország – Dél-Korea
12.30: Dánia – Ausztrália

 

C csoport
7.00: Montenegró – Szenegál
10.00: MAGYARORSZÁG – Kazahsztán
12.30: Románia – Spanyolország

 

D csoport
7.00: Japán – Argentína
10.00: Oroszország – Kína
12.30: Svédország – Kongói DK

Kiemelt fotó: IHF

Ajánlott videó

Olvasói sztorik