Sport

Felnőhet Rasmussen szintjére a női kéziválogatott

Fiatal, de teljes kerettel utazik a világbajnokságra a magyar női kézilabda-válogatott, a sorsolásra sem panaszkodhatunk, a szövetségi kapitány még az elődöntőt sem tartja kizártnak. És, ha jobban megnézzük, ez nem is egy földtől elrugaszkodott gondolat.

Pályafutása során sohasem került olyan helyzetekbe Kim Rasmussen, mint amit a magyar női kézilabda-válogatott élén már többször átélt. Eddigi három világversenyére sohasem tudott még teljes kerettel utazni, a szombaton rajtoló világbajnokság az első, amikor magyar kapitányként az általa megálmodott névsorral és taktikával vághat neki. Lengyelországban annak idején három év alatt csinált vb-elődöntős csapatot, ez az idő itthon is elérkezett.

Női kézi-vb: van egy játékosunk, akitől a világ legjobb csapata is tart
A norvég válogatott másodedzője úgy látja, hogy nagyszerű munka folyik a magyar nemzeti csapatnál.

Ez volt az első alkalom, amikor nem hívott fel egyik játékos sem, hogy megsérült vagy várandós lett

– nyilatkozta Rasmussen az Inforádiónak.

A dán edző komoly tárgyalások után 2016 májusában egyezett meg a magyar szövetséggel, a CSM Bucurestit BL-címhez segítő szakember akkor írta alá július 1-jétől kezdődő négyéves szerződését. Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök akkor úgy fogalmazott, a végső cél, hogy a csapat ott legyen a 2020-as tokiói olimpián, és addig se maradjon le világversenyről, Eb-ről vagy vb-ről.

Ehhez a dán kapitány tartotta is magát, az már személyes balszerencséje, hogy amíg a lengyelekkel 2013-ban és 2015-ben is vb-negyedik lett, addig itthon sohasem tudott teljes csapattal utazni egy-egy világversenyre.

2016-18: sérültek és kismamák

A 2016-os svédországi Európa-bajnokság előtt néhány hónappal Rasmussen a négy közé várta a csapatot, de ahogy közeledett a december egyre inkább érezhető volt, hogy csak a csoportkör túlélése lehet az elvárható eredmény. A kiszemeltek közül ugyanis Zácsik Szandrára, Mayer Szabinára és Tomori Zsuzsannára egyáltalán nem számíthatott a kapitány, majd a kolozsvári Kárpát-kupán Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is kidőlt, a románok elleni Eb-középdöntős mérkőzésen Triscsuk Krisztina szenvedett vállsérülést. A válogatott végül a csalódást jelentő 12. helyen zárt.

 

A 2017-es németországi világbajnokság előtt Rasmussen kicsit óvatosabban fogalmazva azt mondta: „Ha mindenki a fedélzeten van, sokkal messzebb juthatunk.” Tomori ezúttal sem játszhatott, Szucsánszki Zita vállsérülésből lábadozva csak keveset játszhatott, és a lebonyolítás sem kedvezett a csapatnak, ugyanis a csoportkör után azonnal szembetalálta magát a franciákkal, így kiesett a nyolcaddöntőben, és csak a 15. helyen zárt.

 

Na, majd most, fogadkozott mindenki a 2018-as Európa-bajnokság előtt, de Rasmussennek még nehezebb dolga akadt, hiszen a győri jobbszélső, Bódi Bernadett a kapitánnyal egyeztetve kihagyta a tornát (és azóta sem került vissza a válogatottba), Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól. Szikora Melinda, Tomori Zsuzsanna, Klujber Katrin, Triscsuk Krisztina, Kisfaludy Anett, Klivinyi Kinga, Erdősi Ildikó és Korsós Dorina sérülés, Szucsánszki Zita, Szekeres Klára, Zácsik Szandra és Hornyák Dóra gyermekáldás miatt maradt ki. A csapat végül így is nagyszerűen teljesített, két vereség mellett négy győzelemmel a 7. helyen zárt és csupán a körbeverések miatt maradt le a helyosztókról.

Tomori lehet a védekezés kulcsa

Így aztán az elmúlt bő egy évben (főleg kényszerből) megkezdte a generációváltást, kialakult egy mag, és ugyan szerinte ez keret akár az elődöntőig is eljuthat, botorság lenne túlzott terhet tenni a fiatalok vállára.

Azt a csapatot hívtam be, amellyel már egy-két éve együtt dolgozom. A franciaországi Európa-bajnokság után kinyitottam a válogatott kapuját még több fiatal előtt, hogy csatlakozzanak hozzánk

– nyilatkozta Rasmussen.

Ezúttal nincsenek sérültek, a kapitány a bő, 28-as keretéből bárkire számíthatott, így könnyebb volt megnevezni azt a 18 kézilabdázót, aki vele tartott Japánba. Talán Tomori Zsuzsanna az, akinek beválogatásával nem biztos, hogy mindenki egyetértett, de tény: a Siófok rutinos kézilabdázója minden bajnokin szerepelt, egészséges, és bár nem feltétlen passzol Rasmussen taktikájához, kulcsszereplővé válhat.

Egy kulcsemberére nem számíthat a vébén a magyar női kéziválogatott
Planéta Szimonetta szinte biztosan nem utazhat el Japánba.

A tavalyi Európa-bajnokság nagy meglepetését Planéta Szimonetta játéka jelentette, a francia Chambray Touraine átlövője védekezésben kulcsembernek számított, azonban makacs Achilles-ín-sérülése miatt mindkét lábát meg kellett operálni, ezért rá már jó ideje nem számíthat a szakvezetés.

A klasszikus védőspecialisták kora is lejárt Rasmussennél, így Szekeres Klára vagy Mészáros Rea a bő keretbe sem fért be, márpedig hármas védőkben nem dúskálunk, ott Tomori valóban fontos szereplő lehet.

Az más kérdés, hogy a Szöul-kupán azért kapott jó néhány kiállítást, ha kilépett a falból, akkor a gyorslábú és/vagy jó helyzetfelismeréssel bíró támadók át tudták játszani, de a kapitány biztosan tudja, mit vár tőle és azt is, hogy képes megvalósítani.

Három kapust is neveztünk

Kapusposzton érdekes a helyzet, hiszen mindhárman képesek kimagasló teljesítményre, de olyan egyenletes formára nem feltétlenül, mint amit például Pálinger Katalintól megszokhattunk éveken át. A bajnoki statisztika is azt mutatja, hogy ketten 30 százalék körül mozognak, egyedül Kiss Éva jobb, de ugye előtte nemzetközi szinten is erős védelem áll.

Rasmussen elégedett volt velük a Szöul-kupán, de inkább a fent említett bizonytalanság miatt nevezhette mindhármat.

Rasmussennek komoly fejfájást okoz a kéziválogatott három kapusa
A szövetségi kapitány még nem döntött, ki lesz a két tartalék a vébén.

A szélsőknél nem lesz gond, Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, illetve Márton Gréta és Schatzl Nadine megoldja a feladatát. Irányítóban a rutinos Kovacsics Anikó és Tóth Gabriella mellett a debreceni Vámos Petra okozhat meglepetést. A 19 éves játékostól – aki védekezésben határozott, támadásban gyors és jó lövő – Rasmussen azt várja, hogy ugyanúgy berobbanjon a nemzetközi mezőnybe, mint tavaly Háfra Noémi.

„Úgy harcolunk, mint az őrültek”

A válogatott vb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Átlövőposzton Háfra és Klujber esetében kérdés, mennyire lehet majd őket tehermentesíteni, hiszen klubjukban, a Fradiban is nagy feladat hárult rájuk, így frissítésre szükség lesz. Előbbi a három szöuli felkészülési meccsen összesen hat gólt szerzett, ebből ötöt Dél-Korea ellen, ez a félelmetes formaingadozás nem fér bele a világbajnokságon. Főleg úgy, hogy posztriválisára, Tomorira inkább védekezésben számít(hat) a kapitány.

Kovács Anna ugyanakkor kellemes meglepetést okozhat, a debreceni jobbátlövő tavasszal jelezte, nem tud megfelelni az elvárásoknak, így a kapitány mellőzte. Azonban őszi klubformája miatt nem lehetett kihagyni, jól is játszott a legutóbbi meccseken.

Beállós poszton Szabó Laura és Tóvizi Petra kezd, ha nem három kapussal tervezte volna meg keretét a szakvezetés, akkor Pásztor Noéminek is helye lett volna. Ami meglepetés, hogy Kiss Nikoletta ezúttal is kimaradt, csakúgy, mint a tavalyi Európa-bajnokságon – vajon a tavalyi ígéret jövőre is csak az marad?

„Már megmutattuk, hogy nagyon gyorsan tudunk játszani. Sok érzelemmel és megfelelő hozzáállással kézilabdázunk, úgy harcolunk, mint az őrültek, és sosem adjuk fel. Egyénileg is veszélyes játékosok alkotják a csapatot, ettől igazán félhetnek az ellenfelek.

Persze sok dolog van, amitől mi is félhetünk, akár magunktól is. Nagyon tapasztalatlan kerettel indulunk, ezek a játékosok több hibát követhetnek el. De ha úgy játszunk, mint az elmúlt két évben, akkor jó esélyünk lehet

– mondta Rasmussen.

Nem elvetélt gondolat a négy közé jutás

A sorsolásra nem panaszkodhatunk, hiszen az alsóág jóval gyengébb. Amíg az AB-ágon Franciaország, Hollandia, Norvégia és Dánia van, addig csoportunkban Kazahsztán és Szenegál nem okozhat gondot, Románia a helyi doppingbotrány miatt csonka csapattal utazik, Montenegró és Spanyolország sem verhetetlen.

A továbbjutás után a másik ágról az oroszok és a svédek kemény riválisnak tűnnek, a harmadik középdöntős ellenfél (Japán vagy Kína) nem okozhat gondot. Azaz a rasmusseni gondolat a négy közé jutásról nem is annyira elvetélt.

A magyar menetrend

November 30., szombat
10.00: Magyarország – Kazahsztán (Tv: M4 Sport)

 

December 1., vasárnap
10.00: Spanyolország – Magyarország (Tv: M4 Sport)

 

December 3., kedd
7.00: Magyarország – Montenegró (Tv: M4 Sport)

 

December 4., szerda
11.00: Magyarország – Szenegál (Tv: M4 Sport)

 

December 6. péntek
11.00: Románia – Magyarország (Tv: M4 Sport)

Kiemelt fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik