Sport

Más kéziválogatottakat is magával ránthat a román doppingügy

Nincs nyugalom a román női kézilabdázásban, a szövetség keresi a megoldást, hogy a világbajnokság előtt kirobbant doppingbotrányt a lehető legjobban tudja kezelni.

Hétfőn a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) bejelentése szerint a Corona Brasov három játékosa, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daria Bucur is doppingvétséget követett el, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által tiltott intravénás lézerkezelést kapott.

Robbant a kézis doppingbomba a magyarok vb-ellenfelénél
A Corona Brasov játékosai tiltott kezelést kaphattak, négy játékost kitehetnek a román válogatottból.

A hír keddre annyiban módosult, hogy állítólag nem Bucur a harmadik vétkes, hanem az a Daciana Hosu, aki csupán a negyedik számú kapusnak számít a nemzeti csapatba, így csupán a bő, 28 fős keretnek volt a tagja.

Bejelentést kaptak az ellenőrök

A román média úgy tudja, hogy a doppingellenőrök két-három héttel ezelőtt szálltak ki a brassói csapat edzésére, mivel bejelentést kaptak, hogy a játékosok tiltott kezeléshez folyamodtak. Az intravénás lézeres kezelés egyebek mellett lehetővé teszi a gyorsabb felépülést a különböző sérülésekből.

Ez egyfelől jó, hiszen a válogatott egyetlen jobbátlövője, Bucur így mehetne a vébére, azonban a román lapok azt is tudni vélik, hogy a tiltott kezelésben minden Corona-játékos részesült. Márpedig ez azt jelenti, hogy minden brassói játékos veszélyt jelent – így még a szintén bő keretben Sorina Tirca is.

A Gazeta Sporturilor hétfőn azt is megírta, ha változtatni kell a kereten, akkor Patricia Visitiu (SCM Craiova), Elena Dache (Dunarea Braila), Laura Chiper (CSM Bucuresti) és Anca Plocoser (Minaur Baia Mare) lehet a beugró.

A lap szerint a brassói botrány két másik válogatottat is érinthet, ugyanis a csapatból a világbajnok beállós, Elaine Gomez a brazil, míg a Buducnost korábbi balszélsője, Ivona Pavicevic a montenegrói keret tagja.

A román válogatott a világbajnokságon a C csoportban szerepet majd, az ellenfele Magyarország, Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország és Montenegró lesz.

A román női kézilabda-válogatott jelenlegi vb-kerete

Kapusok: Diana Ciuca, Yulia Dumanska (mindkettő Ramnicu Valcea), Denisa Dedu (CSM Bucuresti)
Balszélsők: Cristina Florica (Ramnicu Valcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzau)
Balátlövők: Bianca Bazaliu (Corona Brasov), Cristina Neagu, Gabriela Perianu (mindkettő CSM Bucuresti)
Irányítók: Eliza Buceschi, Cristina Laslo (mindkettő Corona Brasov), Laura Pristavita (Gloria Bistrita), Madalina Zamfirescu (Ramnicu Valcea)
Jobbátlövő: Daria Bucur (Corona Brasov)
Jobbszélsők: Aneta Udristioiu (Dunarea Braila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
Beállósok: Raluca Bacaoanu (Valcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM Bucuresti)

A kiemelt  képen Bianca Bazaliu látható (14-es mezben), még a CSM Bucuresti mezében. Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik