Sport

Felmerült Császár neve a válogatottnál, csak még nem beszéltek vele

Két hete térdsérülést szenvedett Lékai Máté, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának irányítója, aki így nagy valószínűséggel nem lehet ott a január 9-26-a közötti, osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságon. A válogatottnál nehéz a helyzet, hiszen a tatabányai Juhász Ádám is sérült, így előtérbe kerülhet a Schaffhausenben remeklő Császár Gábor szereplése. Vagy mégsem?

Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója és a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában elmondta, bár a válogatott és a Veszprém orvosai megállapították, hogy Lékaira három hónapig nem lehet számítani, fizikoterapeuták és rehabilitációval foglalkozó emberek már hoztak vissza ilyen sérülésből másfél hónap után játékosokat.

„Bizakodók vagyunk, de a legfontosabb Máté egészségi állapota. Ha ő érez magában, illetve a térdében annyit, hogy elvállalja az Európa-bajnokságot, akkor őt ismerve, ott lesz a magyar válogatottnál. Tegyük fel, hogy nem, mert ez a reális, akkor valóban van egy Császár Gábor, aki az elmúlt fordulókban rengeteg gólt szerzett. Természetesen felmerült a neve, de a kapcsolatot még nem vettük fel” – nyilatkozta.

Császár: Ha kellek, megyek, de előbb megkérdezem a családom
A BL-ben látott teljesítménye alapján ott lenne a helye az Eb-keretben.

Nagy szerint ugyan a mostani Eb még fontos az olimpiai kvalifikáció szempontjából („ha lesz 1-2 százalék esélyünk a selejtezőre, akkor abba az 1-2 százalékba fogunk belekapaszkodni”), de az újjáalakuló keret és az új szakmai stáb már elsősorban a 2022-es, Szlovákiával közös rendezésű Eb-re készül.

Reálisabbnak tartanánk, hogy már most megmérettetjük a fiatalokat, mintsem, hogy Császár Gábor szerepet kapjon, de nem zárjuk ki természetesen. Hiszen nem biztos, hogy két év múlva Császár Gábor korosztályilag befér. Ez még eldöntendő kérdés, de nyitott a kapu mindenki számára.

A Sport TV szakértője, Borsos Attila felvetette, hogy Császár stílusa kicsit eltér a válogatottétól.

„Gólerős játékos szeret lenni, irányítóként nagyon sok lövés bevállal, ami nem feltétlenül a mi elképzelésünket támasztja alá. Ennek ellenére vagy ennek tudatában nem zárjuk ki, hogy őt szerepeltetjük az Európa-bajnokságon” – reagált Nagy László.

A sportvezető elmondta, ha úgy adódott volna, egy-két évet biztosan kézilabdázott volna, mert mentális és fizikálisan is rendben érezte magát. Ám adódott a lehetőség klub- és szövetségi szinten is, és megragadta. 

„Amit a pályán elértem, azt szeretném sportvezetőként is elérni Veszprémben és a Magyar Kézilabda Szövetségben. Nagyon konkrét céljaim vannak” – tette hozzá.

Kiemelt fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik