Sport

Nagy csapás érte az iráni sportvilágot

A tokiói világbajnokságon történt incidens miatt minden nemzetközi versenyről kizárta Iránt a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség.

Az IJF – amely már szeptember közepén felfüggesztette az ázsiai ország tagságát – azzal indokolta a lépést, hogy Irán megtiltja sportolóinak, hogy izraeli ellenféllel mérkőzzenek. Augusztus 28-án, a 81 kilogrammosok között címvédőként indult Szaid Mollaejt az iráni hatóságok felszólították, hogy lépjen vissza a világbajnokságtól annak érdekében, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival.

Addig ment a politikai hiszti, amíg Irán pórul járt
A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség felfüggesztette az ázsiai ország tagságát.

Az IJF emlékeztetett, hogy az irániak részéről korábban is történt már hasonló szabálysértés, mivel Mollaej februárban a párizsi Grand Slam-viadalon sem állt ki egy izraeli rivális ellen.

A Tokióban vb-címig menetelő Muki egyébként az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Abdelalt győzte le, aki a mérkőzés után nem volt hajlandó kezet fogni vele.

A határozat értelmében a felfüggesztés mindaddig érvényben marad, amíg az iráni szövetség nem ad garanciákat és nem bizonyítja, hogy tiszteletben tartják az IJF alapszabályát, és elfogadja, hogy sportolóik tatamira lépjenek az izraeli ellenfelekkel szemben.

Irán az olimpiákon még nem szerzett érmet ebben a sportágban, ugyanakkor világbajnokságokról már van három arany- és öt bronzérme.

Kiemelt fotó: Mladen ANTONOV AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik