Sport

Történelmi pillanat: két órán belül futották le a maratont

A kenyai Eliud Kipchoge 1:59:40-es idővel futotta le a maratoni távot. Két órán belül még soha senkinek sem sikerült futva teljesítenie a 42,195 km-t.

Az elképesztő teljesítmény nem számít hivatalos világcsúcsnak, mert a rekord nem versenykörülmények között született. A 34 éves Kipchogét 41 iramfutó segítette a távon, ami versenyen szabálytalan, ahogy az is, hogy a futókat menet közben, mozgó járműről frissítsék.

Noha az idő nem hivatalos világcsúcs, Kipchoge történelmet írt azzal, hogy a sokak által lehetetlennek tartott két óra alatti maratont megfutotta. A hivatalos világcsúcsot is egyébként Kipchoge tartja 2:01:39-es idővel, amit tavaly a berlini maratonon futott versenykörülmények között.

Fotó:  HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

A kenyai reggel 8:15-kor rajtolt a Reichsbrücke híd aszfaltján. Futását folyamatosan segítették az irammenők (nyulak), akik meghatározott alakzatban futottak Kipchoge előtt, illetve mögött. Öten V-alakban a kenyai előtt diktálták az iramot, ketten oldalt-mögötte kísérték. Összesen 41 iramfutó váltotta egymást rotációban.

Kipchoge 2017-ben már megkísérelte lefutni a maratont két órán belül. A monzai Forma-1-es pályán akkor mindössze 25 másodperccel futotta túl a két órát.

Kiemelt képen fehér felsőben fut Eliud Kipchoge. Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik