Sport lineup

Egy tweet ugrasztotta össze Kínát és az NBA-t

Daryl Morey, az NBA-ben szereplő Houston Rockets kosárcsapatának ügyvezető igazgatója a napokban egy fotót posztolt a Twitterre, aminek az volt az üzenete, hogy mindenki küzdjön a szabadságért és álljon ki Hongkongért (Fight for freedom. Stand with Hong Kong).

Óriási botrány kerekedett ebből az üzenetből.

Az összes kínai szponzor és a kínai liga is jelezte, hogy beszünteti az együttműködését azzal a Houstonnal, amelynek Yao Ming NBA-karrierje miatt a legnagyobb kínai bázisa van. Egy televíziós társaság és egy streamszolgálató is közölte, hogy leveszi a csapat mérkőzéseit a műsorról, valamint több kínai csapat is lemondta az amerikai túráját, írja a BBC.

Morey azóta ugyan bocsánatot kért, de idő közben a Rockets tulajdonosa és az NBA is elhatárolódott a GM tweetjétől, sőt, a klub legnagyobb sztárja, James Harden is bocsánatot kért Kínától. Politikai oldalon viszont a ligát kezdték egyre többen támadni (a többi közt Ted Cruz és Julián Castro), hogy Kínát támogatják, és hogy Kína a gazdasági erejét használja fel arra, hogy elhallgattassa a kritizálókat – a jelek szerint már az Egyesült Államokban is.

Adam Silver, az NBA komisszárja arról beszélt, hogy az üzleti hatása elég nagy a tweetnek, elég drámai következményei is voltak, ugyanakkor szerinte végig támogatták azt, hogy Daryl Morey szabadon véleményt nyilváníthasson egy számára fontos kérdésben.

A Kínához tartozó Hongkongban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó, Carrie Lam távozását sürgetve. A demokráciapárti demonstráció hamar elmérgesedett, a rendőrök már éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre:

Csatamezővé vált Hongkong
Pekingben lobogtak a kínai zászlók, Hongkongban égnek. A rendőrség rálőtt valakire.

Kiemelt kép: Bob Levey/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik