Sport

Címvédő nem volt még ilyen esélyes, mint a Győri ETO

Gyakran éri vád a hazai újságírókat, hogy magyar szereplés esetén elfogultan látják a helyzetet, ebből adódóan nagy terhet tesznek a játékosok vállára egy-egy mérkőzés vagy világesemény előtt. Végignézve a női kézilabda Bajnokok Ligája mezőnyét most mégis azt kell mondani,

olyan elképesztő fölényben van a címvédő Győri Audi ETO KC, hogy ha nem nyer, az csak valami természeti csapásnak lesz köszönhető (aztán majd kapunk a fejünkre az első szorosabb mérkőzésnél.)

De haladjunk sorban!

F4-riválisok ellen Fradi-bravúr kell

Az A csoportban nem lesz könnyű dolga az FTC-Rail Cargo Hungáriának, hiszen két olyan rivális is akad, amely papíron erősebb nála. A zöldek a nyáron elveszítették a Siófokra igazolt Nerea Penát, ugyan jött a norvég Emilie Christensen, de egyelőre nem találja nagyon a helyét – a hat bajnokin szerzett hét gólt édeskevés egy belső játékostól.

A Fradinak sem megy úgy, ahogy szokott, négy győzelem mellett előbb meglepetésre ikszelt otthon a Debrecennel (30-30), majd úgy játszott 31-31-et Siófokon, hogy az 51.percben még hatgólos volt az előnye.

Régi álom, hogy bekerüljünk a Final Fourba, és mindig mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön. Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk rá

– nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapján Elek Gábor vezetőedző.

A Fradi keretének érdekessége, hogy a klub nevezte a sorozatra Szucsánszki Zitát és Szekeres Klárát is, akik szülés után térhetnek vissza (Hornyák Dórát ugyanakkor nem), de ott van a névsorban az MTK-nak kölcsönadott montenegrói átlövő, Djurdjina Malovic is. Ugyanakkor túl sok teher hárulhat Háfra Noémire, pláne Klujber Katrinra, akinek Malovic távozásával nincs is poszttársa jobbátlövőben.

Hogy milyen lesz a csapat, arra a szombati nyitómérkőzés választ ad: a magyar ezüstérmes ugyanis a Vipers otthonában kezd.

Háfra Noémire sok feladat vár (Fotó: Facebook / FTC kézilabda)

Az ellenfelek közül éppen a norvég bajnok az, amely a legnagyobb gondot jelentheti, még akkor is, ha ott is akadnak problémák. Katrine Lunde éppen a budapesti Final Fouron szenvedett súlyos térdsérülés, ő még a rehabilitációt végzi. Henny Reistad gerincsérv-műtéten esett át, és úgy tűnt, a szintén térdsérülést szenvedett beállós, Heidi Löke is kidőlt fél évre.

Már a műtétbe is beletörődött mindenki, amikor az orvosok rájöttek, valami bibi van: az nem lehet, hogy az MR-vizsgálatok ellenére javul a játékos állapota. A héten elvégzett tesztek pozitív eredményt hoztak, így Löke pénteken ismét edzett. Csoda…

Az FTC gyors és technikailag képzett játékosokból álló csapat, mindig nehéz ellen játszani. A Podravka erősebb lett tavaly óta, míg a Metz célja, hogy megismételje azt a lenyűgöző teljesítményt, amivel legutóbb a négyes döntőbe jutott

– nyilatkozta Katrine Lunde.

Valóban, a francia csapat szenzációsan teljesített tavaly, éppen a Final Fourban volt gyengébb, így csupán a 4. helyen végzett. Emmanuel Mayonnade annyival nehezebb helyzetben lesz, hogy két kulcsjátékosa eligazolt: Béatrice Edwige Győrben, Gnonsiane Niombla Siófokon folytatja. Érkezési oldalon viszont csak a vb-bronzérmes jobbátlövő, Louise Burgaard számít komolyabb erősítésnek.

Ilyen hármas mellet erősíthetett úgy a Podravka, ahogy akart, csoda lenne, ha pontot tudna szerezni.

Favorit a Rosztov, mélyről kezdi a CSM

A B csoportban a tavalyi döntős Rosztov-Don az abszolút favorit, az oroszok már tavaly is az egyik legjobb védekezést mutatták be, ha a támadójátékon képes lesz javítani Ambros Martín, akkor csapatában benne van a meglepetés lehetősége. Ehhez azonban kell majd egy csúcsformában játszó Anna Vjahirjeva, no meg egy nem szétaprózódó edző is: Martín az orosz válogatott kapitányaként november-decemberben a világbajnokság, és ha úgy alakul, akkor a tavaszi olimpiai selejtezők miatt is hiányozni fog a csapat mellől.

Ambros Martínnak komoly tervei vannak a Rosztovval (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Az Esbjergnél kapusposzton történt váltás, Sandra Toft a francia Bresthez igazolt, a helyére Rikke Poulsen érkezett a Viborgtól. „Célunk, hogy továbbjussunk a csoportból és a középdöntőben szerezzünk annyi pontot, ami elég lehet a negyeddöntőhöz” – nyilatkozta a realitások talaján maradva Thomas Hylle sportigazgató.

A CSM már azelőtt szintet lépett lefelé, hogy egy meccset is játszott volna. A legnagyobb sztár, Cristina Neagu még sérült, a jobbátlövőnek szerződtetett Nora Mörk azért jött el Győrből, mert nyolcadik térdműtétjét követően úgy érezte, bizonyított már annyit, hogy a klubvezetés ne akarja megnézni őt meccs közben, milyen állapotban van.

Ezek után jött az első tétmérkőzése Bukarestben, amelyen elszakadt a térdszalagja…

Mindezt tetézte, hogy a fizetések csúsztak, a sztárok hisztiztek, öt forduló alatt két vereséget is szenvedett a román bajnokságban, így Tomas Ryde edző inkább távozott. Az utód a 2014 óta másodedzőként dolgozó Adrian Vasile lett, aki elmondta, sok jó szakemberrel dolgozott együtt, akiktől rengeteget tanult. Sérülések és botrányok ide vagy oda, a cél a Final Four.

A lengyel Lublin megfigyelő és tanuló státuszban lesz jelen.

Visszatérő Valcea a rutinos Buducnost ellen

A C csoport leginkább abból a szempontból érdekes, hogy nem kizárt, egy új csapat, a Ramnicu Valcea lesz a legerősebb a négyesben. A román bajnok 2010-ben még BL-döntős volt, aztán 2013-ban csődbe jutott, nevet váltott, és újjáépítve magát meglepetésre aranyérmes lett az előző szezonban.

A 39 éves Florentin Perának azonban nincsen komolyabb edzői tapasztalata, az új játékosok között akadnak rutinosabbak, de azért magyar válogatott beállós Aszma el-Gaui, valamint a dán Ann Grete Nörgaard, a szerb Kristina Liscevic, a spanyol Mireya Gonzalez, vagy Madalina Zamfirescu  és Ana Maria Savu nem pont a világklasszis szintet képviselik. Ettől még lehet, összeáll egy jó kis csapat.

250

A Buducnost lesz a női kézilabda Bajnokok Ligájában az első csapat, mely 250 mérkőzést játszik. A montenegrói csapat 246 összecsapásnál jár, nyolccal többnél, mint a ljubljanai Krim Mercator. Eddig 136 meccset nyert meg, ennél többre csak a Győri ETO volt képes, amely 150-nél jár.

A Buducnost erőssége közben éppen a rutinban rejlik. Ugyan a világ egyik legjobb jobbátlövője, Katarina Bulatovic Győrbe ment, érkezett Jovanka Radicevic, Majda Mehmedovic, Barbara Lazovic Varlec (mind a CSM-től), Sanja Vujovic (Siófokról) vagy Emily Stang Sando (a Köbenhavn Haandboldtól).

„Hat új játékossal vágunk neki a szezonnak, azt hiszem, sokkal jobbak vagyunk, mint tavaly, ezért az ambícióink is nagyobbak. Készen állunk a BL-re, az a célunk, hogy két év után ismét ott legyünk a négyes döntőben” – mondta Milena Raicevic csapatkapitány.

A francia Brest-Bretagne tavaly továbbment a középdöntőbe, de ott már nem nyert meccset. A fő cél idén szintén a középdöntős szereplés elérés, de Laurent Bezeau edző mer nagyot álmodni, szerinte a negyeddöntő sem elképzelhetetlen.

A csoport negyedik szereplője a német Bietigheim, amelynek nem lesz könnyű dolga, ha a továbbjutásra vágyik.

Ez a csoport meg sem kottyan az ETO-nak

És akkor a D csoport, amelyben a Győrnek igazából félkomoly mérkőzése sem lesz. Az előző idényben +70-es gólkülönbséggel és hat győzelemmel ment tovább a Krim Ljubljana, a Thüringer HC és a Podravka ellen, a papírforma most is hasonlót jósol.

A Krim nem lehet ellenfél (tavaly idegenben 9, otthon 16 góllal nyert az ETO), a svéd Sävehof eddig megszorítani sem tudta soha a magyar csapatot (2014-ben 17 és 12, 2016-ban 8 és 6 góllal győztek a győriek), míg a DHK Banik Most már azzal teljesítette éves célkitűzését, hogy ott lehet a legjobbak között.

A keret erős, minden posztra van egy (de inkább kettő) klasszis, a nagy kérdés az, hogy az edző mennyire tud felnőni ehhez a feladathoz. Az előző idényben Danyi Gábor azért még nagyban támaszkodhatott az Ambros Martín által lefektetett alapokhoz és taktikához, most viszont teljesen új helyzet előtt áll.

A BL-győztes Danyi Gábornak új csapatot kell építenie (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)
  • Távozott két abszolút kulcsember, Nora Mörk (CSM) és Nycke Groot (Odense),
  • nincsen Crina Pintea (CSM), akivel azért a beállós támadójáték variálhatóbb volt,
  • és Tomori Zsuzsanna (Siófok) is eligazolt.

Jött viszont Katarina Bulatovic (Buducnost), Amanda Kurtovic (CSM), Faluvégi Dorottya (FTC), Beatrice Edwige (Metz) és Estelle Nze Minko (Siófok), kérdés, őket milyen gyorsan lehet beépíteni.

Ennek ellenére továbbra is áll: a legerősebb keret Győrben van, ennek a csapatnak Final Fourban a helye.

Női BL, 1. forduló

Szombat
A csoport
19.15: Vipers Kristiansand (norvég) – FTC-Rail Cargo Hungaria

 

Vasárnap
D csoport
17.00: Győri Audi ETO KC – IK Sävehof (svéd)

Kiemelt fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik