Sport

Csalással vádolják a magyar hegymászót, aki feljutott a K2-re

Suhajda Szilárd július 25-én feljutott a Föld második legmagasabb csúcsára, a K2-re. Vagy mégsem? A hivatalos bejelentés után többen is kétségbe vonták, vajon tényleg eljutott-e Himalája egyik rettegett pontjára, vagy csak fogta magát és bomondta a sikert?

A kérdés azért merült föl, mert Suhajda nem azonnal tett közzé felvételt, ahogy az ilyenkor szokás, hanem csak augusztus másodikán. További gyanús adalékként felmerült, hogy alig látszik valami a csúcsból és a hegymászó sem mutatja a megterhelő mászás jeleit. Szakmai diskurzus kezdődött a témában, végül Kunos Gábor véleményét egy hegymászós Facebook-oldal tette nyilvánossá.

A többi hegymászó beszámolója és a szokatlan képek után az Index egyenesen Suhajdához ment, aki elárulta, hogy tanúk összekeverhették valakivel, mivel a magyar alpinistán nem volt hátizsák a csúcs megmászásakor.

Az amúgy meg nem nevezett tanúk egyike egy hátizsákos mászóról beszél, aki nem lehettem én, mert a csúcsmászásra nem vittem magammal zsákot.

A portál kérésére egy exkluzív videót is elküldött Suhajda, ami a szintén hagyományos panoráma felvételét tartalmazza a K2-nek. Mindent összevetve egyelőre inkább a hegymászónak lehet igaza, mint kritikusainak, a Magyar Hegymászószövetség mindenesetre úgy döntött, egy független szakértő bevonásával kivizsgálják az esetet.

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik