Sport

Suhajda feljutott a K2 csúcsára, Klein betegség miatt nem

Hegymászó történelmet írt Suhajda Szilárd, aki a Magyar K2 Expedíció keretében elérte a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t, írták a szervezők közleményükben. Suhajda Klein Dáviddal indult három nappal ezelőtt a mindent eldöntő utolsó körre, de

utóbbi végül egészségügyi okokból nem mászott fel a csúcsra, az alaptáborból támogatta az expedíció sikerét.

A „hegyek királyaként” is emlegetett kolosszus legmagasabb pontján még nem állt magyar, ráadásul Szilárd oxigénpalack és teherhordók nélkül érte el a nem mindennapi eredményt.

„Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt vagyok a K2 csúcsán. Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás” – jelentkezett be Suhajda Szilárd a K2 csúcsáról.

Így már csak két nyolcezres hegy, a Sisapangma1 és az Everest2 csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást: Földünk 14 nyolcezresének megmászását.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségügyi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött. Így az expedíció sikerének érdekében 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba.

„Akut egészségügyi problémák miatt a 3-as táborból a tegnapi napon nem folytattam a csúcsmászást. Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt. Rendkívül büszke vagyok Szilárdra és örülök a csúcssikerének” – mondta.

Az expedíció összefoglaló filmjét a Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők szeptemberben.

Nyitókép: Magyar K2 Expedíció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik