Sport

Négyből négy – az összes férfi öttusázónk vb-döntőbe jutott!

Mind a négy magyar induló bejutott a férfi hagyományos verseny döntőjébe a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

A B csoportba került a 2009-ben egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi Ádám és a 2017-ben vb- és Eb-ezüstérmes Kasza Róbert, parádés úszással indított, utóbbi pedig a vívást hat győzelemmel kezdte, de végül 50%-os mutatóig jutott 14/14-gyel. A kombinált szám már Marosinak sikerült jobban és nyolcadik helyen jutott döntőbe, Kasza tizenegyedikként kvalifikálta magát.

Ha elmesélném, milyen gondolatok jártak a fejemben futás közben… Az első nyolcszáz után úgy éreztem, megvan az erő, próbáltam úgy felépíteni, hogy ne lőjem el az összes puskaport. Nagyon nehéz volt! A vívóteremben megint bevertem néhány koporsószöget. Hektikus volt a vívásom, voltak szép momentumok és gödrök is benne. Rezgett a léc, de megvan a döntő

– értékelt az MTI-nek Marosi, de Kasza sem volt jobban felvillanyozva a selejtezőt követően.

„Borzalmas volt! Több holtpontom is volt a nap során, de a szívemet és a lelkemet is beleadtam. Ez a szenzációs közönség sehol máshol nincs meg. Nem tudom, hogy a vívóteremben mi történt velem a 6-0-s kezdés után… Meg kellett volna nyugodnom, aztán sorra követtem el az amatőr hibákat”.

A C csoportban a C-be pedig a magyar férfi öttusázók közül eddig egyedüliként tokiói kvótás Demeter Bence, illetve Regős Gergely került, utóbbinak rémálomszerűen alakult az úszása, 25. lett. Demeter viszont egy nyolcadik hely után parádésat vívott, a mezőny legjobb eredményét szerezte meg, ez meg is alapozta ötödik helyét a kombinált szám után.

Ami Regőst illeti, 17 győzelmet aratott vívásban, így a zárószám előtt 13. helyen állt, így legalább három helyet kellett javítania a döntőhöz, de még ennél is jobban sikerült, ugyanis hetedik helyen jutott fináléba.

Úszásban picit jobbat vártam magamtól. Vívásban jó párost alkottunk Bencével, voltak jó pillanataim, tudatosan bevitt találataim a páston. A kombinált számban az utolsó kör nem esett jól, azt viszont élveztem, hogy sorra előzöm meg a többieket.

A női döntő a körvívással már csütörtökön elkezdődött, majd pénteken folytatódik, a férfiak fináléja pedig pénteken indul és szombaton ér véget. Mindkét versenyben három olimpiai kvóta megszerzésére van lehetőség.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik