Sport

Ezek a sérülések keserítik meg minden futó életét

Egy tökéletes világban a futás egy kellemes, fájdalommentes sport lenne. Ám a valóság sajnos nem ez, elég sokan szenvednek valamilyen sérüléstől. Összeszedtük, mik a leggyakoribb problémák, és hogyan érdemes megelőzni ezeket.

Futótérd

A térdsérülések gyakorlatilag minden sportoló életét megkeserítik, ám a futók különösen ki vannak téve ennek a fájdalomnak. Olyannyira, hogy van erre egy külön elnevezés, a futótérd (patellofemorális stressz-szindróma), ami egy elváltozás, és amely során a térdízület mozgatásakor a térdkalács a combcsont végéhez dörzsölődik. Pont annyira kellemetlen, mint amilyennek hangzik.

A problémát sok minden okozhatja, kezdve egy rossz cipőválasztástól, a túlterhelésen át a gyengébb csípő- vagy combizmokig.

Elég durva a különbség az olcsó és a drága futócipő között
A létező összes hibát elkövettem, már ami a futócipő vásárlást illeti. Egy olcsóbb verzióval kezdtem, és összehasonlíthatatlan az érzés, amit már akkor érzek, mikor beleteszem a lábam az új cipőmbe. Noémi futása, avagy így válasszunk futócipőt.

Általában szúró fájdalomként jelentkezik, és ilyenkor nem érdemes erőltetni a sportolást, pihenni kell szépen egy-két hétig, és utána is csak fokozottan szabad növelni a terhelést.

Megelőzés: Érdemes lehet akár csökkenteni a lépéstávolságot futás közben és kissé hajlított térddel talajt fogni, így kisebb lesz rajta a terhelés. Fontos még a térd körüli izmokat erősíteni.

Az Achilles-ín gyulladása

A térdfájdalom mellett a másik leggyakoribb probléma, ami persze nem meglepő, mivel az Achilles köti össze a vádlit a sarokkal. Ha túlterheljük, akkor az ín megnyúlik és érzékeny lesz.

Viszonylag könnyen észrevehető probléma, merevebb lesz a lábszár és fájni fog az Achillesünk a sarok felett. Ha jelentkeznek a tünetek, akkor a pihentetés és jegelés a legjobb gyógymód. Ha türelmetlenek vagyunk és erőltetjük a visszatérést, akkor elég könnyen rá lehet sérülni, amivel egy jóval hosszabb kihagyást kockáztatunk, ami biztosan nem éri meg.

Megelőzés: A sarokemelgetés kifejezetten hasznos, illetve a nyújtásnál is érdemes figyelni, hogy ne feszítsük túl a vádlit.

Így kezdj el a nulláról futni
Avagy egy kezdő futó tanácsai és tapasztalatai a bemelegítéstől a ruházaton át a túledzésig.

A combhajlító izom húzódása/szakadása

Ez az egyik legkritikusabb pont. Ugyan a hátsó combizmainknak elég fontos szerepük van, mégis ez az az izomcsoport, amely sok esetben vagy túl merev, vagy túl gyenge, így aztán elég egy rossz mozdulat, vagy túlfeszített nyújtás (de akár lépés is, amikor a térd hátrafeszül) és kész is a baj.

Van enyhébb verziója, amelynél még nem is kell feltétlen leállni a futással – de érdemes takaréklángon égni –, viszont komolyabb, több hétig vagy akár hónapokig tartó kényszerpihenőt is eredményezhet.

Megelőzés: Nyújtás, nyújtás és nyújtás.

Fáradásos törés

Ez az egyik legkomolyabb sérülés, ami a futókat fenyegeti. Azoknál jelentkezik, akik nem elég türelmesek kivárni, hogy a megfelelő ütemben fejlődjenek, a saját tűrőképességükhöz képest indokolatlanul megnövelik a távot, vagy túlzásba viszik a tempót.

A csontoknak egy kis időre szükségük van az edzések között a regenerálódásra, ám ha túl hamar, vagy túlzottan megerőltetjük őket, akkor könnyen lehet, hogy fáradásos törést szenvedünk. Ennek a felépülési ideje 2-4 hónap és erre az időszakra tényleg le kell állni a sportolással.

Megelőzés: Okosan építsük fel az edzéstervünket, emellett erősítsünk és figyeljünk a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelre.

Bokarándulás

Ez aztán tényleg bárkivel megtörténhet, mert egy rossz lépéshez még csak futni sem kell, elég csak sétálni, vagy lépcsőzni. Cserébe baromi kellemetlen tud lenni, nem kizárt, hogy rá sem tudunk állni a sérült lábunkra és mankózni kell – és még így is örülhetünk, hogy legalább nem tört el, mert akkor még többet kellene kihagyni.

Megelőzés: Érdemes a bokákat mozgásban tartani, körözni velük, illetve a lábfejünket le- és felfeszítve nyújtani a bokakörnyéki izmokat.

Nekivágtam annak, amitől a legjobban féltem – Noémi futása

Soha életemben nem futottam. Mást sem nagyon sportoltam, de a futás mindig a gyűlölt dolgok leggyűlöltebbike volt. És hogy ez miért érdekes? Azért, mert február óta futok. Hetente. Legalább háromszor. Nyilván sokaknak vicces vagy szánalmas ekkora feneket keríteni annak, ami a napi vagy heti rutinjuk része, én viszont minden egyes pillanatáért nagyon megküzdök. A cél pedig az, hogy ősz végére képes legyek teljesíteni a félmaratont. Az összes eddigi rész a kezdetektől az Ultrabalatonon át a futócipő vásárlásig itt megnézhető.

 

Szponzorált tartalom

A cikk a Voltaren Emulgel 1 % gél támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik