Sport

Így kezdj el a nulláról futni

Avagy egy kezdő futó tanácsai és tapasztalatai a bemelegítéstől a ruházaton át a túledzésig.    

Főiskolára jártam, és az átlag januári vizsgára készülős délutánnál még az is jobb alternatívának tűnt, ha elmegyek futni. 1,2 kilométert sikerült teljesíteni a téli, picit havas úton egy Converse-ben. Aztán megcsúsztam, és körülbelül 5 hétig jártam az Uzsoki utcai kórház reumatológiájára közepesen durva bokaszalag-sérüléssel.

Szóval az, hogy vagyok a világban én, meg van a futás, és mi ketten eddig nem nagyon találkozunk egymással, az sokáig egy teljesen tartható konstrukciónak tűnt.

Aztán idén januárban történt  valami és úgy döntöttem, hogy én el fogok kezdeni futni.

A futással kapcsolatban egyetlen dologban voltam egészen biztos, és az az volt, hogy szükségem van egy szakember segítségére. Ő lett Török Alfréd Gábor, triatlonedző, akivel még a legelső közös edzésünk előtt beszélgettem arról, hogy a teljesen amatőr futóknál mik a leggyakoribb hibák, amikkel találkozni szokott.

Bemelegítés

A bemelegítés nem egy túl bonyolult dolog, ellenben nagyon fontos. Lényege, hogy 10-15 percen keresztül felkészítsük a testünket a futásra vagy bármilyen más mozgásra. A bemelegítés lehet gimnasztika vagy egy tempósabb 10-15 perces séta is. Ilyenkor aktivizálódik a keringésünk, és olyan készenléti állapotba kerül a testünk, ami után könnyen el lehet kezdeni a valódi edzést. Egy alapos bemelegítés után nem kell megállni, mert begörcsölt a lábunk a futás közben. Az, hogy kinek hány perces bemelegítésre van szüksége, és a testének melyik az a része, amit leginkább át kell mozgatnia, változó és egyén függő.

Ezért fontos, hogy folyamatosan figyeljük a testünket, és ennek megfelelően alakítsuk ki az ezzel kapcsolatos rutinunkat.

A bemelegítést mindig fejtől kezdjük! Fejkörzés előre és oldalra, majd szépen lassan minden ízületre pár percet szánva az egész testet célszerű átmozgatni. Ilyenkor soha ne használjunk statikus nyújtó gyakorlatokat, ehelyett inkább utánmozgásos mozdulatokat végezzünk, mely segít beindítani a vérkeringést.

Cipő és ruházat

Az elején még ugyan nem érdemes beszerezni a legnagyobb márkák legújabb modelljeit, viszont régi, elhasznált cipőben futni  sokszor többet árt, mint használ. A cipő a legfontosabb kellék ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat a futással kapcsolatos elképzeléseinkhez, és már az elején ne egy sérüléssel kezdjünk.

Hiába mondják a futásra, hogy a legolcsóbb sport, de sportcipőre mindig érdemes költeni.

A legtöbb sportszerboltban lehet már kapni kevésbé drága, ám jó minőségű cipőket is. Szinte az összes szakboltban van olyan eladó, aki tud segíteni a megfelelő cipő kiválasztásában. Tanácsukat érdemes figyelembe venni, rengeteg sérülést ki lehet kerülni egy jó cipővel.

A kezdők gyakran túl- vagy alulöltöznek a futáshoz. Főleg, ha hidegebb van, érdemes úgy kalkulálni, hogy a meglévő hőmérséklethez hozzáadunk 5-10 fokot, ugyanis futás közben ennyivel érezzük melegebbnek majd az időt.

Megfelelő folyadékbevitel

Ha az ember dehidratált, nem lehet futni. Vagy számottevően rosszabb lesz a teljesítménye, vagy végig sem fogja tudni csinálni az aznapi tervet. Edzésnapokon legalább 3 liter vizet érdemes inni, de arra figyelni kell, hogy közvetlenül a futás előtt már ne igyunk. A 90 percnél hosszabb edzéseken az elvesztett ásványi anyagok pótlására sportitalra is szükség lehet.

Tempó

A kezdő futók másik nagy hibája, hogy nagyon nagy sebességgel kezdenek el futni. Így gyorsan megemelkedik a pulzusuk és viszonylag hamar kifulladnak. Kényelmes tempóban kell elkezdeni futni és végig be kell osztani az energiát.

Túledzés

Kezdő futók másik leggyakoribb hibája az, ha túl sokat vállalnak. Sokan hamar rákapnak a futás ízére és kimarad a fokozatosság. Azt gondolják, hogy minél többet futnak, annál jobbat tesznek a testükkel, de ez nem igaz.  Ha az izmoknak nincs idejük regenerálódni, sokkal könnyebb sérülést szerezni. A megoldás az, ha a futó már az elején megtervezi, milyen gyakran és mekkora távokat fog futni, és ehhez tartja is magát.

Noémi futása

Soha életemben nem futottam. Mást sem nagyon sportoltam, de a futás mindig a gyűlölt dolgok leggyűlöltebbike volt. És hogy ez miért érdekes? Azért, mert június van, én pedig február óta futok. Nyilván sokaknak vicces vagy szánalmas ekkora feneket keríteni annak, ami a napi vagy heti rutinjuk része, én viszont minden egyes pillanatáért nagyon megküzdök. A cél pedig az, hogy ősz végére képes legyek teljesíteni a félmaratont.

Amint elértünk egy bizonyos edzettségi szintet (1-2 hónap rendszeres edzés után), érdemes beszerezni pulzusmérő órát is a tudatosabb felkészülés érdekében. Ezt megelőzően ajánlatos elmenni egy teljesítménydiagnosztikai laborba, ahol személyre szabottan megkaphatjuk a pulzuszónáinkat, mely a tudatos felkészülést segíti. A pulzuszónák fontosak ahhoz, hogy tudatosan tudjunk készülni a kiszemelt versenyre (ne hajtsuk túl magunkat, és mérsékletesen végezzük az edzéseket a kitűzött energiarendszerek edzése érdekében), továbbá megtudhatjuk azt is, milyen pulzusszámmal tudunk lefutni egy adott távot, hogy ne haljunk meg idő előtt, mint Noémi.

Szponzorált tartalom

A cikk a Voltaren Emulgel 1% gél támogatásával készült.

Olvasói sztorik