Sport

Kajakos Európa-bajnokunknak sikerült megállnia a nézelődést

Bemutatkoztak a magyarok a 200-as egyes számokban a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A kajakosoknál Lucz Dóra és Csizmadia Kolos, a kenusoknál Hajdu Jonatán a középfutamba jutott, miután egyik számban sem lehetett egyből a fináléba kerülni. A legrövidebb táv kajak egyes küzdelmeit kiemelt érdeklődés övezi, mert az első öt-öt hely tokiói kvótát ér.

A nőknél Lucz Dóra egy futamba került a sprintszám egyeduralkodójával, kétszeres olimpiai és többszörös világbajnokával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, de ez nem zavarta meg, csak magára figyelt. Jól rajtolt, és végig tartotta a tempót, és bár Carringtont nem tudta megközelíteni, a többieket maga mögé utasította. Második helye jó bemutatkozás volt, pénteken jöhet a középfutam.

Amolyan tipikus elsőpályás verseny volt, jó nagy hátszéllel. Örülök, hogy sikerült megállnom a nézelődést, és csak magamra fókuszáltam. A pénteki középfutam várhatóan durvább lesz

nyilatkozta az UTE 24 éves kajakosa.

Máris van három magyar döntős a kajak-kenu-vb-n
Dombvári Bence pedig parádés versenyzéssel tért vissza doppingeltiltása miatt.

A nála egy évvel fiatalabb Csizmadia Kolos is nagyszerű bemutatkozáson van túl, sokáig vezetve másodikként zárt az olimpiai ezüstérmes francia Maxime Beaumont mögött. Neki is pénteken következik a középfutam.

„Jobbról sütött a nap, így nem nagyon láttam, hogy állok, de örülök, hogy sokáig vezettem. (…) az elmúlt napokban kicsit leültem, most azonban nagyon jól sikerült a rajtom. Holnap kikapcsolódom, aztán jöhet a középfutam és a döntő. A kvótaszerzés a célom, és ha ez sikerül, az első ötben már bármi lehet, akár a dobogó is elérhető” – fogalmazott Csizmadia.

Függetlenül attól, hogy a szám már nincs az olimpiai programban, népes a mezőny férfi kenu 200 méteren is. Hajdu Jonatán – aki délelőtt 500 párosban futamgyőzelemmel kvalifikálta magát a döntőbe Fekete Ádámmal – jól kezdett az előfutamban, majd kicsit visszaesett, és végül negyedikként ért be – a helyezésnek csak annyiban volt jelentősége, hogy az első hat került biztosan a szombati középfutamba.

A szerda délután krónikájához tartozik, hogy a paraversenyekben van egy újabb döntős magyar: Juhász Tamás megnyerte a második előfutamot VL2 200 méteren, így csütörtökön harcba szállhat az éremért és a tokiói paralimpiai kvótáért.

Döntős a Korisánszky, Mike kettős is

Korisánszky Dávid és Mike Róbert kenupárosa második lett a délutáni középfutamában, így bejutott a pénteki döntőbe 200 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

 

„Nagyon rövid nekem ez a kétszáz méter, mire észbe kapok, már célba is értünk. Szinte el sem fáradok. Ezzel együtt örülünk, hogy itt lehetünk, próbáljuk kihozni magunkból és a helyzetből a maximumot” – mondta az MTI-nek a 35 éves Mike Róbert, aki 1000 méteres specialista, sikereit (világbajnoki cím, olimpiai negyedik helyezés) ezen a távon aratta.

 

„Én már versenyeztem 200 méteren, tavaly egyesben döntős voltam a vb-n, azaz számomra nagy annyira idegen, mint Robinak. Csak az utóbbi két hétben kezdtünk el készülni erre a számra, úgyhogy örülünk a döntőnek” – tette hozzá a 26 éves Korisánszky.

Kiemelt fotó: kajakkenusport.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik