Sport

Csoda kellene ahhoz, hogy ott legyen az olimpián a kéziválogatott

Elég nagy meglepetés történt a Peruban zajló Pánamerikai Játékokon: az esélyes Brazília férfi kézilabda-csapata 32-29-re kikapott Chilétől az elődöntőben, így biztosan nem védi meg a címét.

Ez rossz hír a magyar válogatottnak, amelynek így kisebbfajta csodára lenne szüksége ahhoz, hogy esélye legyen kijutni a 2020-as tokiói olimpiára.

Magyarország a tizedik helyen végzett az idei világbajnokságon, márpedig a vébéről csak a 2-7. helyezettek mehetnek majd az olimpiai kvalifikációs tornára. Abban persze bízhattunk, hogy az előttünk végzők közül Egyiptom megnyerni az Afrika-bajnokságot, Brazília pedig a Pánamerikai Játékokat, miközben a német-francia-horvát-spanyol-dán-norvég-svéd hetesből valamelyik Európa-bajnok lesz.

A brazil vereséggel ez a lehetőség még az eddiginél is halványabb lett (részletek a cikk végi keretesben). Maradt az, hogy az Európa-bajnokságról tud még kijutni Gulyás István csapata:

  • ehhez vagy meg kell nyerni az Eb-t,
  • vagy a második hely is jó lehet, de csak, ha a vb-győztes Dánia lesz az első.

Hogy ez mekkora tett lenne, ahhoz legyen elég annyi, hogy az eddigi legjobb Eb-szereplésünk a hatodik hely volt még 1998-ban. Legutóbb például csak 14.-ek voltunk a 16 válogatott közül. 2020-ban, az osztrák-norvég-svéd közös rendezésű tornán már a csoportkörben megkaptuk Dániát, Izlandot és Oroszországot.

Frissítünk!

Bonyolult a kvalifikációs rendszer, az olimpiai selejtezős tornára még maradt halvány esély. Mivel Dánia nyerte a világbajnokságot, Európa így kapott két plusz helyet a selejtezőre.

 

Ez a mi esetünkben akkor számít, ha az Európa-bajnokságon maximum egy olyan csapat végez előttünk, amely sem a vébén, sem az Eb-n nem szerzett kvótát vagy indulási jogot a kvalifikációs tornára. Így például a csoportunkban Izlandot és Oroszországot, majd a középdöntőben a másik négyesből érkező ellenfelek közül legalább egyet meg kell előznünk.

 

Így vagy úgy, de egy elég jó Eb-szerepléssel maradt csak esély kijutni Tokióba.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik