Sport

Gulyás István lett a magyar kéziválogatott szövetségi kapitánya

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy

mostantól Gulyás István irányítja a magyar férfi kézilabda-válogatottat, a segítője pedig a játékosként világbajnok Chema Rodríguez lesz.

Az 51 éves Gulyás korábban 15 éve át játszott Veszprémben, amellyel kilenc bajnoki címet és számos kupagyőzelmet szerzett, közte egy KEK-aranyat. Játszott Ausztriában is, majd a Rinyamenti KC-ben, 2006-ban vonult vissza. 1995-ben az év magyar kézilabdázójának választották, a válogatottban 84 mérkőzésen 145 gólja volt.

Gulyás István: Ilyen felkérésre butaság lenne nemet mondani
Nagy László is ott lesz mindenhol és segíti az új kapitány munkáját.

Visszavonulása óta edzősködik, Ausztriában kezdett dolgozni, majd megjárta Kuvaitot is, ezt követően a Dunaújváros és a Vác női csapatait irányította, aztán a Gyöngyöst és a Veszprém második csapatát. Ljubomir Vranjes 2018 októberi menesztése után egy BL-meccsen (a Meskov Breszt ellen) a BL-ben ült le az első csapat kispadjára, majd David Davis kinevezése után sportigazgató lett – ezt a szerepkört már a visszavonuló, a szövetségben szakmai alelnök Nagy László tölti be.

Nagy László: Mindenki más többre tartja a kézilabdánkat, mint mi magunk
A szövetségi kapitányi kérdésben még türelmet kért.

A segítője, Chema Rodríguez (teljes nevén José María Rodríguez Vaquero) szintén kötődik a Veszprémhez, a korábbi spanyol válogatott irányító 2012 és 2017 között játszott ott. Veszprémből való távozása után Franciaországban játszott még, a Saran Loiret-ben, ahol még van egy év a szerződéséből. Ebből kifolyólag nem sok edzői tapasztalata van.

Fontos megjegyezni, hogy hosszabb távra gondolkodunk, a kapitány mandátuma a 2022-es Európa-bajnokság végéig szól

– mondta el Nagy László a sajtótájékoztatón.

A Gulyás-Rodríguez kettős Csoknyai István és Vladan Matics után veszi át a válogatott irányítását, a két Magyarországon dolgozó szakember kijuttatta a csapatot az Európa-bajnokságra. A mieink Dániával, Izlanddal és Oroszországgal kerültek egy csoportba a januári tornán. Nagy László egy korábbi interjúban azt mondta, fontos az Eb is (most azzal egészítette ezt ki, hogy szeretnének minél jobb eredményt elérni), de a leghangsúlyosabb célokat a 2022-es, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra és a 2024-es, párizsi olimpiára kell megfogalmazni – a magyar válogatottnak egyébként még Tokióba is van esélye kijutni.

Nyitókép: Digi Sport/Reggeli Start

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik