Sport

Könnyek között ünnepelte Kolumbia a Tour-győztes „csodagyereket”

Az idei Tour de France befejezése egészen drámaira sikerült. Miután egy rakás esélyes kidőlt már a rajt előtt, a világ legnagyobb országúti körversenyén sokan végső győzelmi esélyekkel vágtak neki a nehéz, 3480 kilométeres viadalnak. Meglepetésre Julian Alaphilippe a harmadik etaptól egészen a 19. szakaszig egyetlen rövid megszakítással, de vezette az összetettet és arra készült, 34 év után ő lehet az első francia, aki Tourt nyer.

Egy nap alatt összetört minden francia szív a Tour de France-on
A franciák 34 éve várnak már egy hazai Tour-győztest és idén úgy tűnt, meg is kapják, ám az utolsó előtti etapon kicsúszott az irányítás Julian Alaphilippe kezéből.

Jött azonban Egan Bernal és két nappal a Grand Tour vége előtt átvette a vezetést később pedig meg is nyerte a versenyt, ezzel első kolumbiai győztessé válva.

Mivel a sportban mindig jelen van a hazafiasság, örülnénk, ha egy francia versenyző nyerte volna a Tour-t, de végeredményben nem ez a lényeg: a versenyzés öröme jelen volt, és az idei Tour nagyon jól sikerült. A Tour de France-t tavaly elhomályosította a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki győzelme, idén azonban a kerékpáros versenyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni

– summázta szárazona a tényeket a francia Libération.

Érthető módon a hazai szíveket összetörő Bernal hazájában egészen más visszhangja volt a történelmi sikernek.  Az El Heeraldo így írt a végső győztesről: „Hatalmas. Bátor. Ragyogó. Szerény. Tehetséges. Érzékeny. Tiszta. Jó fiú. Jó testvér. Jó vőlegény. Jó unoka. Jó kolumbiai. Fegyelmezett. Álmodozó. Jó természetű. JÓ – nagybetűkkel. Mindez, és még sok más, a nagy Egan Bernal, aki mint egy titán, megdönthetetlen szellemiséggel tekert egészen addig, amíg történelmi diadallal ajándékozta meg Kolumbiát.”

Az El Universal ennél is nagyobb szavakkal illette az ország új sztárját.

Nem mese és nem is álom. Egy szerény 22 éves kolumbiai srác, Egan Bernal valóra váltotta azt, ami a mi országunk számára lehetetlennek tűnt: megnyerte a Tour de France-t, a világ legfontosabb országúti körversenyét, egy 106 éve tartó kihívást, amely a kerékpársport nagy versenyzőinek sajátja. Bernal sikeréért egész Kolumbia szorított, a szívünket elöntötte a hazafiasság érzése, a győzelem pillanatában pedig könnyek között örültünk a csodagyereknek tartott bringással.

Az angol Guardian arra emlékeztette olvasóit, hogy Bernalt már 2018-ban sokra tartották, míg az olasz La Repubblica felhívja a figyelmet, hogy Kolumbia a 14. nemzet, emely Tour de France-győztest ad. A nemzetközi sajtó valamennyi tagja kiemelte továbbá, hogy nagyon izgalmasra sikerült az idei Tour.

Eredmények, 21. (utolsó) szakasz, Rambouillet-Párizs, Champs-Élysées, 128 km:

1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 3:04:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Team Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Niccola Bonifazio (olasz, Total Direct Energie) a i.

Az összetett végeredménye:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 82:57:00 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:11 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:31 p h.
4. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 1:56 p h.
5. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 4:05 p h.

A Tour bajnokai 2009 óta:
2009: Alberto Contador (spanyol)
2010: Andy Schleck (luxemburgi)
2011: Cadel Evans (ausztrál)
2012: Bradley Wiggins (brit)
2013: Christopher Froome (brit)
2014: Vincenzo Nibali (olasz)
2015: Froome
2016: Froome
2017: Froome
2018: Geraint Thomas (brit)
2019: Egan Bernal (kolumbiai)

A Tour legfiatalabb győztesei:
1. Henri Cornet (francia, 1904) 19 év 352 nap
2. Francois Faber (luxemburgi, 1909) 22 év 187 nap
3. Egan Bernal (kolumbiai, 2019) 22 év 196 nap
4. Octave Lapize (francia, 1910) 22 év 280 nap
5. Felice Gimondi (olasz, 1965) 22 év 289 nap

Kiemelt fotó: Jean Catuffe/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik