Élő Sport

Drámai csatában bukta el a bronzmeccset a női pólócsapat

Az olimpiai kvóta lehetősége elveszett ugyan a női vízilabda-válogatott számára, de az éremszerzésé még nagyon is élt a kvangdzsui világbajnokságon. Miután Olaszországot heroikus küzdelemben búcsúztatta Bíró Attila együttese (7-6), a spanyoloktól bántóan simán kapott ki hat góllal a magyar csapat (10-16). Maradt tehát a bronzmeccs, ahol Ausztrália drámai csatában 10-9-re legyőzte a mieinket.

Rémálomszerűen kezdődött a meccs, támadásban és védekezésben is könnyelmű volt Magyarország, amit a kezdetekben könyörtelenül kihasznált az ellenfél. Apránként aztán visszajöttek a magyarok, először Keszthelyi Rita szépített, majd egy kettős emberelőnyből Leimeter Dóra is betalált és Gurisatti Gréta leleményességének hála a negyed végére már egyenlítettünk is: a magyar pólós még az ausztrál akció végén indult el és így a kapustól érkező indításból egalizált.

Szorosabban alakult a második játékrész, a sok-sok kiállíttás közben potyogtak a gólok. Összességében általában a mieink vezettek, ennek ellenére a hajrá nem sikerült jól és egy gyors kontrának köszönhetően, 7-6-ra Ausztrália vezetett a meccs felénél. Térfélcsere után még idegesebb lett mindkét csapat, jóformán alig volt rendesen kidolgozott akció. A mieink különösen sok labdát szórtak el, viszont a kapuscsere jól sült el számunkra, Gangl Edina szinte lehúzta a rolót. Sajnos az ausztrálok így is tartották az előnyt.

A döntés tehát az utolsó negyedre maradt, amit bár egy Gurisatti Gréta-góllal kezdtünk, a bírók nem adták meg a találatot. Az ausztrálok elléptek megint három gólra, amelyből az utolsót ejtésből szerezték, innentől szinte végig ezzel próbálkoztak – zömmel sikertelenül. Mi viszont egy pattintott lövéssel és egy ötméteressel visszajöttünk a meccsbe, kezdődött az őrült rohanás a döntetlenért.

A tizedik magyar gól viszont sehogy sem akart megszületni, a meccs vége előtt másfél perccel megúszás utáni lövésből sem csorgott át a gólvonalon a labda, de még ennél is idegtépőbb volt az utolsó perc: először a bejátszást követő lövés, majd Keszthelyi ismétlése is megállt a gólvonalon. Mintha a labda úgy döntött volna, márpedig nem megy be az ausztrál kapuba.

Még így is maradt hajszálnyi esély a végén, három másodpercünk maradt a meccsből és Bíró Attila időkérése után egy távoli szabaddobásból kellett tüzelni. A lövés sajnos mellé ment, így hatalmas csatában maradtak alul pólósaink.

Eredmény, vízilabda, nők, bronzmérkőzés

Ausztrália-Magyarország 10-9 (3-3, 4-3, 1-1, 2-2)
gólszerzők: Buckling 2, Arancini 3, Knox 2, Ridge, Halligan, Webster ill. Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 2, Csabai, Parkes, Szilágyi

Magyarország: Gangl – Vályi, Tóth-Csabai, Keszthelyi, Illés, Szilágyi, Gyöngyössy, cserék: Leimeter, Parkes, Rybanska, Gurisatti, Horváth, Magyari (kapus)

Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás

Itt a vége, nem jött össze a bronzérem

Az olimpiai kvóta lehetősége elveszett ugyan a női vízilabda-válogatott számára, de az éremszerzésé még nagyon is élt a kvangdzsui világbajnokságon. Miután Olaszországot heroikus küzdelemben búcsúztatta Bíró Attila együttese (7-6), a spanyoloktól bántóan simán kapott ki hat góllal a magyar csapat (10-16). Maradt tehát a bronzmeccs, ahol Ausztrália drámai csatában 10-9-re legyőzte a mieinket.

Rémálomszerűen kezdődött a meccs, támadásban és védekezésben is könnyelmű volt Magyarország, amit a kezdetekben Ausztrália könyörtelenül kihasznált. Apránként aztán visszajöttek a magyarok, először Keszthelyi Rita szépített, majd egy kettős emberelőnyből Leimeter is betalált és Gurisatti Gréta leleményességének hála a negyed végére már egyenlítettünk is.

Szorosabban alakult a második játékrész, a sok-sok kiállíttás közben potyogtak a gólok. Összességében általában a mieink vezettek, ennek ellenére a hajrá nem sikerült jól és egy gyors kontrának köszönhetően, 7-6-ra Ausztrália vezetett a meccs felénél.

Térfélcsere után még idegesebb lett mindkét csapat, jóformán alig volt rendesen kidolgozott akció. A mieink különösen sok labdát szórtak el, viszont a kapuscsere jól sült el számunkra, Gangl Edina szinte lehúzta a rolót. Ez sem volt elég viszont az egyenlítéshez, ellenfelünk tartotta az egygólos előnyt.

A döntés tehát az utolsó negyedre maradt, amit bár egy Gurisatti Gréta-góllal kezdtünk, a bírók nem adták meg a találatot. Az ausztrálok elléptek megint három gólra, amelyből az utolsót ejtésből szerezték, innentől szinte végig ezzel próbálkoztak – zömmel sikertelenül. Mi viszont egy pattintott lövéssel és egy ötméteressel visszajöttünk a meccsbe, kezdődött az őrült rohanás a döntetlenért.

Az egyenlítés viszont sehogy sem akart megszületni, a meccs vége előtt másfél perccel megúszás után sem csorgott át a gólvonalon a labda, az utolsó percben pedig kétszer a bejátszást követő lövés és Keszthelyi ismétlése is megállt a gólvonalon, a labda egyszerűen nem akart becsorogni. Három másodpercünk maradt a negyedik negyed végén még így is egyenlíteni, végül távoli szabaddobásból kellett tüzelni, ez azonban nem akadt be, így hatalmas csatában maradtak alul pólósaink.

Három másodpercünk maradt csodát tenni

Őrület, mi maradt ki! Remek bejátszás után megállt a labda a víz tetején, de az ismétlés után is csak a gólvonalon táncolt. Egyszerűen nem akart bemenni. Az ausztrálok lepörgették az órát, három másodpercünk van kiharcolni a büntetőket.

Jön az utolsó perc

Nem sikerült megúszásból egyenlíteni, viszont a túloldalon sem jött az újabb gól, hiába kért időt az ausztrál kapitány.  Egy perc van hátra, nagyon kiélezett a meccs

10-9

Nagyon rászoktak az ejtésekre az ausztrálok, de amíg ilyen pontatlanok, bátran csinálják csak! Az elmúlt két próbálkozás kimaradt, mi viszont büntetőt kaptunk, Keszthelyi ellentmondást nem tűrően bombázta be az ötméterest.

10-8

Végre megtört a jég, Szilágyi középről a jobb alsóba patintott.

10-7

Hiába kerültünk emberelőnybe, senki sem merte elvállalni a lövést, így Keszthelyinek kellett nehéz helyzetből tüzelnie. A kimaradó magyar helyzet után viszont Websterhez simán eljutott a labda és közelről a kapuba bombázott.

9-7

Vályi negyedjére is megnyerte a ráúszást, Gurisatti pedig egyenlített ugyan, de érvénytelenítették a gólját. Gangl viszont nagyon elkapta a fonalat, két nagy védést is bemutatott, de a bírók nagyon nem nekünk fújtak és lehetett tudni, előbb-utóbb baj lehet. Lett is, Halligan gyönyörű emeléssel volt eredményes.

8-7

Sikerült kivédekeznünk egy akciót, amelynek végén előnybe is került a magyar csapat, Bíró Attila ezért időt kért. Türelmesen játszottunk, de Leimeter kezéből kiesett a labda. Marad az egygólos hátrány az utolsó játékrészre.

8-7

Érezhető már a feszültség a medencében, egyre idegesebbek a játékosok. Sajnos az ausztráloknak előbb sikerült megrázniuk magukat és felavatták Ganglt is a kapuban.

7-7

Nehezen indult a harmadik negyed, kétszer is a magyarok ellen fújtak a bírók támadásban. Az eleredő esőben viszont már Gangl Edina védte a magyar kaput és rögtön védéssel kezdett. Szerencsénkre az ausztrálok sem támadtak jól, Keszthelyi viszont egy őrült nagy góllal egyenlített: egy távoli szabaddobást ejtett a kapu bal oldalába.

7-6

Hát, ezért nagyon nagy kár. Eladta támadásban a labdát a magyar válogatott, az ellentámadásból pedig Buckling lőtte ki a jobb alsót. Hét másodperc maradt a negyedből, de ez már semmire sem volt elég, szünetben 7-6 oda.

6-6

Knox rettentő pimasz volt, egy bejátszás után kivárt egy ütemet és így az éppen már víz alá süllyedő Magyari fölött beejtette a labdát a kapuba.

5-6

Gurisatti Gréta távolról lőtt, de olyan precízen vágta a bal fölsőbe a labdát, hogy sem a blokkoló játékosnak, sem a kapusnak nem adott esélyt a hárításra.

5-5

Már megint Arancini, Keszthelyi és Gurisatti nem értették meg egymást, az ausztrál pedig tiszta lövőhelyzetbe került egy bejátszás után, Magyari csak beleérni tudott.

4-5

Na, sokáig nem élvezhette az egyenlítést Ausztrália, egy jó bejátszást kivédett ugyan az aussie kapus, de Parkes eszmélt először és a kipattanót bekotorta a kapuba.

10:18

Jött az első Magyari-bravúr is, de támadásban kétszer is elveszítettük a labdát, ez végül csak megbosszulta magát. Arancinit hagyták lőni a magyar védők, az ausztrál pedig a hosszúba lőtt.

3-4

A második negyedben is mi nyertük a ráúszást, majd kisvártatva egy emberelőnyt is. Csabai Dóra ki is használta, a blokk és a kapus mellett a hosszú fölsőbe lőtt. Végre vezetünk!

3-3

Volt egy kis gólcsend, csakhogy Gurisatti Gréta jó ütemben elindult az auztrálok támadása végén, miután pedig kivédekeztük az akciót Magyari indítani tudta. Gurisatti száz százalékos ziccerbe került, be is bombázta!

3-2

Megérkezett a meccsbe a magyar csapat! Végre kivédekeztünk egy ausztrál támadást, az ellentámadásnál pedig kettős emberelőnyben támadhattak a mieink. Az akció végén Leimtere Dórára jött ki a figura, ő pedig magabiztosan lőtt a jobb alsóba.

3-1

Végre megtört a jég, Keszthelyi Ritát nem vették elég komolyan, ő pedig köszönte szépen az ausztrál kapu bal alsó sarkába bombázott.

3-0

Szilágyi lövése nem csorgott be a kapuba, utána viszont kiállították a bírók. Az ausztrálok  ezt kihasználták és bejátszásból 3-0-ra elléptek Knox góljával.

2-0

Sajnos támadásban és védekezésben is szabálytalankodtunk, utóbbiból lett a nagyobb baj: egy büntető. Az ötméterest Arancini a jobb fölsőbe pattintotta.

1-0

Vályi Vanda elhozta a labdát, de Gyöngyösi lövéséből nem született gól. Nem úgy a túloldalon, Hannah Buckling középről a jobb alsóba zúdítja a labdát Magyari Alda keze mellett.

Változatos a mérleg

Tétmérkőzéseken a magyarok és az ausztrálok is háromszor nyertek, Bíró Attilának is 2 győzelem és 2 vereség a mérlege, így aztán nehéz megsaccolni, mire számítsunk.

Olvasói sztorik