Sport

Kapás Boglárka könnyeivel küszködve nyilatkozott, miután vb-aranyat nyert

Kapás Boglárka szenzációs hajrájának köszönhetően csütörtökön megnyerte a 200 méteres pillangóúszás döntőjét a kvangdzsui vizes világbajnokságon.

Kapás Boglárka szédületes hajrával lett világbajnok
A táv felénél még utolsó volt, ám ekkor begyújtotta a rakétákat és a vizes vébé negyedik magyar aranyát gyűjtötte be az úszónő.

A magyar úszó elég gyengén rajtolt, a táv felénél még utolsó volt, ezután azonban valami egészen elképesztő fokozatra kapcsolt.

Ha nem számítjuk az első 50 métert – ez mindenkinek 30 másodperc alatt sikerült és mindig a leggyorsabb idő – a harmadik hosszban a döntő leggyorsabb hosszát úszta Kapás: 31.13 másodperc teljesítette a szakaszt.

Ennek a szédületes időnek hála ledolgozta hátrányát a két amerikai riválissal, Hali Flickingerrel és Katie Drabottal szemben – ők egyaránt 32.52-t úsztak a harmadik ötvenen – és már az első helyért harcolt. Az utolsó hosszon is Kapás volt a mezőny legjobbja és saját csúcsát megjavítva 2:06.48-cal lett világbajnok. Miután kiszállt a medencéből, alig tudott megküzdeni könnyeivel.

Ennek ellenére a kamerák elé állt és elmondta, pontosan így tervezte a fináléját.

Először nem is tudtam, hogy első lettem vagy negyedik! Még eléggé hihetetlen, hogy ez megtörtént velem. Örülök, hogy végre 2:07 alatt vagyok. Nagyon boldog vagyok, hogy győztem, de elég gyenge idővel lehetett nyerni megint. Minden pontosan úgy történt, ahogy elterveztem, százon tudtam, hogy egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, és akkor meglehet. Ott is voltam, a harmadik ötvenen jöttem fel rá, az utolsó hosszon már semmire nem szoktam gondolni, csak megyek, ahogy tudok. Ezért megérte otthagyni az 1500-at, azt hiszem

– mondta az M4 Sportnak Kapás Boglárka a döntő után, de azért hozzátette, majdnem elájult izgalmában az éremátadáson.

A végső győztes mellett még egy magyar szerepelt a 200 pille fináléjában, Szilágyi Liliána hatodik lett. Kapás a magyar csapat negyedik aranyérmese a kvangdzsui vizes vébén, Milák Kristóf szerdán szintén 200 pillangón, világcsúcsot úszva nyert, a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka végzett még első helyen 2019-ben.

Eredmények, női 200 méter pillangó, világbajnok:

1. KAPÁS BOGLÁRKA 2:06.48
2. Hali Flickinger (amerikai) 2:06.95
3. Katie Drabot (amerikai) 2:07.04
4. Franziska Hentke (német) 2:07.30
5. Alys Thomas (brit) 2:07.48
6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.68
7. Szvetlana Csimrova (orosz) 2:08.70
8. Laura Stephens (brit) 2:09.35

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik